Team Kuipers, misschien wel favoriet voor de EK-finale

EK-blog Voor topscheidsrechter Björn Kuipers en zijn team is een EK-wedstrijd fluiten zoals donderdagavond gesneden koek. Op het veld is hij de baas.

Scheidsrechter Björn Kuipers traint samen met zijn team voor het EURO 2016 in Frankrijk.
Scheidsrechter Björn Kuipers traint samen met zijn team voor het EURO 2016 in Frankrijk. Vincent Jannink/ANP

Het EK voor scheidsrechter Björn Kuipers, eigenaar van meerdere supermarktfilialen en multimiljonair, begint donderdagavond met de groepswedstrijd Duitsland - Polen. Net als de beide elftallen ‘trainde’ hij woensdag de dag voorafgaand in Stade de France met zijn, zoals hij altijd tot vermoeiens toe benadrukt, Team Kuipers.

Al demonstreerde hij toch ook een beste individuele actie in huis te hebben:

Kuipers is de baas

In de NOS-documentaire ‘Achter de schermen bij Team Kuipers’ kregen we een blik achter de schermen bij Team Kuipers. Schitterende beelden uit de bekerfinale. FC Utrecht-speler Leeuwin die zeurt. Kuipers: “Wil jij een kaartje? Move op dan joh!” De hamvraag aan Kuipers: moet je een fout in de eerste helft goedmaken in de tweede? “Never.” En geen misverstand wie de baas is van Team Kuipers: Kuipers. Geklets over de headphones kapt hij hard af. “Praat er lekker over jongens, onbelangrijk godverdomme!”

Zenuwachtig is hij niet meer

“Kokhalzend warmlopen” is er niet meer bij, zei Kuipers. Zo begon het namelijk voor hem, als zenuwachtige jonge scheidsrechter. “Dat ik weleens beïnvloed werd door de omgeving, om makkelijker te fluiten terwijl het geen overtreding was. Dat is inherent aan mens zijn. Alleen de hele grote toppers in de arbitrage kunnen dat gelijk uitschakelen.”
Dat, een topper, is hij inmiddels ook. Zo’n groepswedstrijd op het EK is voor hem gesneden koek, na prestigieuze duels als de Champions League-finale van 2014 waar hij de furie van Diego Simeone moest zien te temperen. Die vond dat er teveel blessuretijd was bijgetrokken, waarin het doelpunt viel van Real Madrid-verdediger Sergio Ramos. Uiteindelijk ging Atlético Madrid in de verlenging helemaal door de knieën.

En zijn assistenten deugen

Beide grensrechters Erwin Zeinstra en Sander van Roekel, volgens de officiële benaming ‘assistent-scheidsrechters’, werden eerder dit jaar geïnterviewd in de Volkskrant. Ronaldo is volgens Sander van Roekel “een goede gozer” want hij trok, ondanks de kou, keurig zijn handschoen uit bij het handen schudden. “Jij deugt, denk ik dan.”