Snuffelgate is een kras op het imago van Löw

Dat Löw tijdens een wedstrijd aan zijn kruis krabde was voor een aantal Duitse kranten een streng commentaar waard. Löw wordt immers geacht een voorbeeld voor de jeugd te zijn.

Voor Joachim Löw, de bondscoach van het Duits voetbalelftal, lijkt het minischandaal ‘snuffelgate’ vakkundig bezworen. Met de wedstrijd Duitsland-Polen van donderdagavond gaat het gesprek onder Duitse voetballiefhebbers allang weer over voetbal. Maar voor Joachim Löw het stijlicoon, de man met de smetteloos witte overhemden en de goed gesneden pakken, populair bij het voetbalpubliek én model in Nivea-reclames, heeft de affaire wel een krasje achtergelaten op zijn glanzende imago.

Dat uitgerekend Löw (56) voor het oog van de wereld slechte manieren zou tonen, kwam in Duitsland onverwacht. Blijkbaar was hij zondag tijdens de wedstrijd Duitsland-Oekraïne even vergeten dat er niet alleen permanent camera’s op het veld zijn gericht, maar, ook op de trainersbank. Een Italiaans tv-station had daarover afspraken gemaakt met de UEFA.

En dus kon een camera niet alleen vastleggen dat Löw zondag anders dan zijn gebruikelijke tenue heel informeel een grijs T-shirt droeg, waarop de zweetplekken onder zijn oksels goed uitkwamen. Maar ook werd gefilmd hoe Löw even met zijn hand in zijn broek greep, ging zitten, en vervolgens zijn hand naar zijn neus bracht:

“Zoiets doet men niet”, schreef de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung streng. “Voor alle betrokkenen, en voor heel voetbalminnend Duitsland, was het beter geweest als deze beelden niet bestonden.” Löw wordt immers geacht een voorbeeld voor de jeugd te zijn!

Maar dankzij het internet en de sociale media waren de beelden al snel niet alleen in Italië te zien, maar werden ze ook in Duitsland en de rest van de wereld een hit. Over de vraag of men zoiets doet of niet, bleek verschillend gedacht te worden.

Toen ‘snuffelgate’ aan de orde kwam op een persconferentie van enkele spelers van de Duitse selectie, redde Lukas Podolski de situatie door met een grote grijns op te merken dat “ik denk, 80 procent van jullie ook wel eens aan zijn ballen krabt”. Hilariteit alom, stevige mannentaal, herkenbaar in de voetbalwereld – zij het misschien iets minder in de verfijnde kringen van mannelijke cosmeticaproducten waar Löw zo’n geliefd model is. “Hij stond voor de generatie metro-seksuele voetballers en trainers die ook na 120 minuten strijd nog steeds ruiken naar een filiaal van parfumerie Douglas”, schreef de Tagesspiegel.

Maar Löw kreeg niet alleen bijstand uit zijn eigen selectie. Boulevard-krant Bild had een uroloog gebeld die verklaarde dat het “niet ongebruikelijk” is dat mannen hun hand in hun broek steken, hij schatte het percentage zelfs hoger in dan Podolski. En een andere wetenschapper legde uit dat lang zitten tot pijnlijke beknelling met het ondergoed kan leiden, waardoor een situatie kan ontstaan die een handmatige herschikking noodzakelijk maakt.

Löw zelf betuigde woensdag op een persconferentie spijt. “Soms doe je dingen onbewust. Maar het is gebeurd en dat spijt me. Je bent vol adrenaline en vol concentratie. Ik zal proberen me voortaan anders te gedragen.” Dat niet meer iedereen hem meer de hand zal willen reiken, zoals de Frankfurter in een commentaar beweerde, lijkt een nogal twijfelachtige voorspelling – zeker als het Duitse team het ver schopt op het EK. Komt het tot een kampioenschap, dan zal het gebruikelijke bezoek van bondskanselier Merkel aan de kleedkamer speciale aandacht krijgen.