PvdA verzamelt klachten aardbevingsschade voor Kamp

De regeringspartij opent een meldpunt voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen.

Foto ANP / Remko de Waal

Regeringspartij PvdA opent een meldpunt voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Vanaf deze donderdag verzamelt de partij online klachten over de afhandeling van aardbevingsschade door gaswinningsbedrijf NAM. Die klachten worden verzameld in een ‘publiek zwartboek’ dat na de zomer aangeboden wordt aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD).

Volgens Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) verloopt de afhandeling van schade in Groningen uiterst gebrekkig:

“Ik krijg nog steeds ontzettend veel klachten van Groningers. We kloppen keer op keer aan bij minister Kamp, maar er gebeurt te weinig. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Onlangs concludeerde de Ombudsman Gaswinning Groningen dat het aantal klachten over de afwikkeling van aardbevingsschade in 2015 met 50 procent is toegenomen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de waardedaling van woningen in Groningen door gasbevingen.

Ook ‘factuurfraude’ speelt rol in debat

De aardbevingsschade is een terugkerende kwestie voor Kamp. In het debat van donderdag moet hij ook de vraag beantwoorden of de NAM bij de afwikkeling van aardbevingsschade gedupeerde Groningers onder druk heeft gezet om mee te werken aan btw-fraude. Sinds Annemarie Heite (45) uit Bedum twee maanden geleden de publiciteit zocht over de wijze waarop de NAM haar onder druk heeft gezet bij de afwikkeling van de schade aan haar door aardbevingen getroffen boerderij wil de Kamer vooral weten of haar stelling klopt. Heite beschuldigt de NAM ervan haar en andere gedupeerde Groningers aan te zetten tot „factuurfraude”.

De NAM zegt dat zij na de ontstane ophef is gestopt met het op eigen naam laten zetten van facturen als de NAM „niet rechtstreeks de opdrachtgever” van herstelwerkzaamheden is. Dat idee, zegt een woordvoerder, was niet bedacht uit fiscale motieven maar om bewoners administratieve rompslomp te besparen.