Politie clasht met Engelse supporters in Lille

Ze daagden de politie uit met spreekkoren. Gedurende de dag werden 36 fans opgepakt.

Engelse fans in Lille raken slaags met de politie.
Engelse fans in Lille raken slaags met de politie. Foto Darko Vojinovic / AP

De Franse oproerpolitie is slaags geraakt met Engelse voetbalsupporters in de binnenstad van Lille. De Engelsen daagden de politie met spreekkoren uit nadat ze in kroegen de wedstrijd Frankrijk-Albanië hadden gekeken.

De politie wilde hen weghouden bij groepen Franse supporters. De vrees bestond dat de Engelsen hen zouden aanvallen. Met traangas probeerde de Franse politie de Engelsen onder controle te houden. De Engelsen wierpen met flessen.

Lees ook onze reportage over de Engelse supporters in Lille: ‘Dichte bierpomp? Wat een overreactie!’

In totaal zijn er door de dag heen zo’n 36 Engelsen opgepakt, ook supporters die bij kleinere opstootjes betrokken waren. Vijftig mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, meldt persbureau ANP.

Hooligans

De Engelse ploeg speelt donderdag de tweede wedstrijd in de poulefase van het EK tegen Wales in het nabijgelegen Lens. Rusland speelde eerder op woensdag in een voorstad van Lille. Tijdens en voor de wedstrijd Engeland-Rusland afgelopen zaterdag in Marseille, kwam het tot ernstige rellen.

De UEFA waarschuwde de supporters van beide landen: bij nieuwe ongeregeldheden zou hun nationale ploeg van verdere deelname kunnen worden uitgesloten. Rusland kreeg daarbij een boete van 150.000 euro. Op woensdag werden in Lille zes Russen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen in Marseille.

Donderdagochtend veroordeelde de UEFA het gedrag van de Engelse supporters en prees de politie die “de situatie onder controle hield”. De gebeurtenissen zullen echter geen consequenties hebben voor het Engelse team. De UEFA neemt alleen maatregelen als zich dingen voordoen in het stadion, daarbuiten wordt dat overgelaten aan de autoriteiten.