Parlement Kroatië stuurt premier weg

Technocraat Tihomir Orešković zat pas vijf maanden op zijn post, maar de grootste coalitiepartij wilde zijn vertrek.

De weggestuurde Kroatische premier Tihomir Oreskovic op archiefbeeld.
De weggestuurde Kroatische premier Tihomir Oreskovic op archiefbeeld. Foto AFP

Het Kroatische parlement heeft in een vertrouwensstemming de regering van premier Tihomir Orešković weggestuurd. Er moet binnen dertig dagen een nieuw kabinet geformeerd worden, anders komen er nieuwe verkiezingen. Een grote meerderheid van 125 van de 151 parlementariërs in Kroatië stemde donderdag voor het vertrek van de technocraat.

De vertrouwensstemming was aangevraagd door de grootste regeringspartij, het conservatieve HDZ. Orešković kwam begin dit jaar met hulp van die partij aan de macht, maar verloor die steun daarna. De partij is ontevreden over de manier waarop de technocraat de economische en sociale problemen in het land aanpakt. Bovendien was Orešković in botsing gekomen met HDZ-vicepremier Tomislav Karamarko.

In een reactie zegt de weggestuurde premier zijn vertrek te betreuren:

“Ik kwam hier met de beste intenties om mijn thuisland te helpen. Wie had gedacht dat het op deze manier zou eindigen? Ik heb wereldwijd ervaring opgedaan en ben een beetje teleurgesteld omdat ik geloof dat we meer hadden kunnen bereiken.”

Vicepremier stapte woensdag op

Woensdag stapte Karamarko al op, nadat een parlementaire commissie had geconcludeerd dat de politicus te nauwe banden onderhield met een lobbyist van een Hongaars energiebedrijf. Die onderneming wil een Kroatisch energiebedrijf overnemen. Karamarko riep na zijn opstappen Orešković op hetzelfde te doen.

De conservatieven zien liever minister van Financiën Zdravko Maric als nieuwe premier. Het opstappen van Karamarko wordt dan ook gezien als een opzetje om de Orešković te kunnen vervangen. HDZ verwacht dat er binnen dertig dagen een nieuw kabinet ter goedkeuring aan het parlement kan worden voorgelegd. De liberale oppositie wil echter dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en probeert daarvoor voldoende bondgenoten te vinden.