Oppositie wil nú meer geld voor Justitie

Debat in de Tweede Kamer over investeringen in de veiligheidsketen.
Debat in de Tweede Kamer over investeringen in de veiligheidsketen. Foto ANP

Over één ding was de hele Tweede Kamer het woensdagavond eens, in het debat over de financiële problemen op het ministerie van Veiligheid en Justitie: er moet meer geld naar Justitie. De vraag was alleen wanneer.

Als er niet nú geld bijkomt, zei de oppositie, dreigen er grote tekorten bij de politie, het Openbaar Ministerie en rechtspraak. Misschien moeten er zelfs mensen weg, hadden de oppositiewoordvoerders gehoord op werkbezoeken. Daarom willen ze dat het kabinet in de zogenoemde Voorjaarsnota regelt dat er dit jaar al 180 miljoen euro extra naar Justitie gaat.

Heb nog even geduld, was de boodschap van de coalitie. Officieel mochten zij nog niet vooruitlopen op Prinsjesdag. Daarom verwezen ze naar het uitgelekte coalitieplan om vanaf volgend jaar 300 miljoen euro extra te besteden aan Justitie. Hun boodschap: vanaf 2017 lossen we de problemen op.

Justitie staat er inderdaad financieel slecht voor. Dat blijkt uit talloze rapporten die de oppositieleiders allemaal nog eens opsomden. Zo heeft de politie de komende jaren zo’n 300 miljoen euro extra nodig om de huidige taken te kunnen blijven uitvoeren. En het OM heeft moeite met het bestrijden van zware georganiseerde criminaliteit, zei de hoogste leidinggevende Herman Bolhaar onlangs. Daar komt bij dat er op het ministerie een slechte financiële huishouding is, zoals de Algemene Rekenkamer al sinds 2012 constateert.

De oppositie trok in het debat fel van leer tegen coalitiepartij VVD, die bij de verkiezingen een belangrijk thema maakte van veiligheid en sinds 2010 de minister levert, eerst Ivo Opstelten, nu Ard van der Steur. „We zien na zes jaar VVD-beleid een grote puinhoop”, zei D66-leider Alexander Pechtold.

De oppositieleiders hielden VVD-justitiewoordvoerder Foort van Oosten nijpende verhalen voor die ze gehoord hadden van onder meer politieagenten. De VVD’er reageerde opnieuw door te verwijzen naar het extra geld dat er vanaf volgend jaar bij zou komen. „U kunt op de VVD rekenen. Wij staan ook voor de politieagenten.”

De oppositie werd er moedeloos van, tot Kees van der Staaij (SGP) aan toe. „Zelfs als je de plannen met een vergrootglas bestudeert zijn er nauwelijks investeringen in de veiligheidsketen te ontdekken”, zei hij.

Minister Van der Steur vindt het onnodig meer geld aan veiligheid te besteden, zo reageerde hij in de Tweede Kamer: „We kunnen het doen met het budget dat er nu ligt.” De vraag is of hij met die reactie voldoende steun heeft vergaard om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.