Ook zorgclub Reinaerde onderzoekt deal Öztürk

Beweging Denk reageert met filmpje op artikelen in NRC

foto anp

De ggz-instelling Reinaerde zal zich verdiepen in een opdracht voor een marktonderzoek die het huidige Kamerlid Selçuk Özturk in 2007 verwierf van Reinaerde, toen hij nog zakenman was. De organisatie heeft hiertoe besloten na publicaties over heimelijke betalingen in NRC.

Selçuk Öztürk liet woensdagavond weten het toe te juichen dat Reinaerde onderzoek gaat doen naar zijn handelwijze.

Öztürk maakte in 2007 heimelijk een afspraak met een toenmalige projectleider van Reinaerde om de opbrengst van een onderzoeksopdracht onderling te verdelen. De chef bij Reinaerde die voor de opdracht tot marktonderzoek zijn handtekening moest zetten, wist hier niets van af.

Bij zorginstelling Daelzicht in Limburg loopt al een integriteitsonderzoek naar een reeks transacties, waaronder een vastgoedtransactie met Öztürk. Daelzicht, die 2.000 gehandicapten huisvest en begeleidt, kwam vorige maand in opspraak door vriendjespolitiek. Het management gunde opdrachten aan bevriende partijen.

NRC berichtte op dinsdag over een omstreden vastgoeddeal van Öztürk met Daelzicht waarbij de politicus in 2010 als privépersoon onderhandelde met VVD-wethouder Jos van Rey. De prijs die het bedrijf van Öztürk aan Daelzicht voor twee panden betaalde, was opmerkelijk laag. Een toezichthouder stemde vooraf in met verkoop voor 510.000 euro. Maar toen nog voordat de transactie rond was het bestemmingsplan werd gewijzigd, naar een veel aantrekkelijker horecabestemming, bleef de prijs ongewijzigd. Ook werd de toezichthouder niet geïnformeerd over een tussentijdse verlaging van de aankoopprijs.