NRC tipt: Engeland – Wales

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Engeland – Wales, vooral om te kijken of Gareth Bale een nieuwe dreun kan uitdelen aan Engeland.

In een documentaire op de BBC zei zijn oud-trainer Harry Redknapp het al: “Gareth Bale is de speciale speler, die in elke wedstrijd het verschil kan maken.” Kan Bale het ook laten zien tegen Engeland vanmiddag?

De statistieken laten zien hoe compleet Bale was tijdens het EK-debuut van Wales tegen Slowakije. Vijf keer loste hij een schot, alle keren op doel. Zowel met zijn voeten als met zijn hoofd was hij gevaarlijk. In de tiende minuut schoot hij uit een verraderlijke vrije trap raak. Maar misschien nog wel knapper was de defensieve arbeid die Bale leverde. Als aanvaller veroverde hij vijf keer de bal. Vóór het EK zei hij al over Wales: “We zijn als broers, wij zijn één.” Een bijna bescheiden uitspraak voor iemand die in zijn eentje meer transferwaarde vertegenwoordigt dan de overige tien spelers bij elkaar.

Tien jaar geleden maakte Bale zijn debuut voor de nationale ploeg. Zestien jaar oud nog maar, toen de jongste debutant van Wales ooit. De aanvaller van Southampton maakte het seizoen erna zijn entree in de Premier League, na zijn transfer naar Tottenham Hotspur. Zes seizoenen lang bestreek hij daar de hele linkerflank. En toen legde Real Madrid dat recordbedrag van 100 miljoen euro neer om hem vervolgens op te rechterflank te zetten. Onwennig in het begin, maar inmiddels is hij gegroeid in zijn rol als linkspoot op rechts, met negentien doelpunten in de competitie voor Real.

Engeland dan, van tevoren bestempeld als één van de favorieten voor dit EK. Wat wil je ook, met een voorhoede bestaand uit Harry Kane, Jamie Vardy, Wayne Rooney en talent Marcus Rashford. Tegen Rusland kreeg Kane de voorkeur, maar hij maakte die kans niet waar. In de Engelse tabloids woedt nu de discussie: moet hij blijven staan? En waarom neemt hij eigenlijk de corners en vrije trappen? De druk is groot bij Engeland, en nu treft het dus ook nog een Wales met een Bale in prima vorm en opperbeste stemming.

Letten op:

Engeland: Kyle Walker, de druistige rechtsback van Tottenham Hotspur stoomt graag mee op, maar moet nu ook zijn oud-teamgenoot Bale in de tang zien te houden.

Wales: Joe Allen, in het kielzog van Bale is de middenvelder van Liverpool een cruciale schakel.