Burentreffen Duitsland en Polen eindigt in 0-0

Eerder op de dag boekte Noord-Ierland een historische zege op Oekraïne (2-0), en won Engeland van Wales (2-1).

Toni Kroos (links) en Thomas Muller (rechts) na de 0-0 van Duitsland tegen Polen.
Toni Kroos (links) en Thomas Muller (rechts) na de 0-0 van Duitsland tegen Polen. Foto Franck Fife/AFP

Duitsland heeft donderdagavond op het Europees Kampioenschap voetbal niet kunnen winnen van Polen. Het treffen tussen de twee buurlanden, dat onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers, eindigde in 0-0. Beide ploegen staan nu met vier punten bovenaan in groep C.

In de eerste helft probeerde de wereldkampioen van 2014 tevergeefs een gat te vinden in de Poolse defensie. Verder dan een knal op de paal van Thomas Müller, nadat Kuipers al gefloten had voor buitenspel van Götze, kwam Duitsland echter niet.

Waar de Polen in de eerste helft volgens de statistieken nul doelpogingen ondernamen, was er vlak na rust meteen een levensgrote kans voor Ajax-spits Arek Milik. De Pool kon vrij inkoppen op een paar meter van het doel, maar wist de bal slechts te schampen.

In de slotfase zette Duitsland flink druk op de Poolse defensie, maar die gaf geen krimp. Het burentreffen eindigde daardoor in 0-0.

Historische zege Noord-Ierland

Noord Ierland heeft donderdag met een 2-0 overwinning op Oekraïne voor de eerste echte verrassing gezorgd bij het EK voetbal. De Noord-Ieren, die in de eerste wedstrijd nog geen schot tussen de palen kregen, stijgen door de eerste zege ooit op een Europees eindtoernooi één plaats en staan nu derde in poule C. Oekraïne blijft puntloos laatste.

Na een niet al te enerverende eerste helft was het Gareth McAuley die aan het begin van het tweede bedrijf de Noord-Ieren de eerste EK-goal ooit schonk. Hij kopte na een vrije trap in de 49ste minuut raak in de linkerhoek.

Halverwege de tweede helft introduceerde de Tsjechische scheidsrechter Pavel Královec een nieuwe voetbalterm: de hagelstop. De wedstrijd werd korte tijd onderbroken omdat er grote hagelstenen naar beneden vielen.

Toen de wedstrijd weer herstart werd, was het Oekraïne dat de aanval zocht. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet en de Noord-Ieren bleven dan ook gemakkelijk op de been. De tweede treffer viel - hoe kan het ook anders op dit EK van de blessuretijd - in de zesde minuut van de extra tijd. Niall McGinn wist van dichtbij binnen te schieten en daarmee de Noord-Ieren aan hun eerste overwinning ooit op een Europees eindtoernooi te helpen.

Achteraf bleek dat tijdens de wedstrijd in het Stade de Lyon een Noord-Ierse fan is overleden. De man was in het stadion aanwezig toen hij plotseling bezweek. Waardoor dat gebeurde, is niet duidelijk. De nationale voetbalbond brengt in een bericht op de website haar medeleven over aan de nabestaanden.

Engeland verslaat Wales

Eerder op de dag versloeg Engeland buurman Wales in een onderhoudende wedstrijd (2-1). The Battle of the Brits werd pas in de slotminuten beslist. Invallers Jamie Vardy en, in blessuretijd, Daniel Sturridge, scoorden vanmiddag in de strijd tussen de Britse buren, nadat Gareth Bale namens Wales voor rust een vrije trap benutte: 2-1.