VS blijven toch in Afghanistan, Nederlanders naar Litouwen

De Verenigde Staten heroverwegen de Amerikaanse inzet voor de NAVO-strijdmacht in Afghanistan. Ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten hebben woensdag overeenstemming bereikt over het op peil houden van de huidige aanwezigheid in het land. Momenteel zijn er 9.800 Amerikaanse militairen in Afghanistan. Zij ondersteunen lokale strijdkrachten bij het bestrijden van de Talibaan. President Barack Obama wilde dit aantal aanvankelijk tot 5.500 terugbrengen.

In de marge van een NAVO-bijeenkomst in Brussel maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) bekend mogelijk militairen naar Litouwen te sturen als bijdrage aan de voorgenomen uitbreiding van de aanwezigheid van NAVO-troepen in Polen en de Baltische staten. Polen, Estland, Letland, en Litouwen zien in Rusland een grote militaire bedreiging, zeker gezien de betrokkenheid van Moskou bij de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne.

Polen pleit daarom al langer voor een permanente NAVO-troepenmacht op eigen bodem, maar de NAVO kiest nu voor een doorlopende ‘roterende’ aanwezigheid van eenheden uit verschillende landen in Polen en de Baltische staten.

De eenheden, vierduizend man in totaal, gaan zes tot negen maanden naar de regio, zo besloten de ministers van de 28 NAVO-landen nu. (NRC)