Erik Jan Elmers maakte een ‘kamfibie’

Lisa Vos belt met Erik Jan Elmers (49) die een ‘kamfibie’ maakte, een kampeerauto die ‘amfibie-eigenschappen’ bezit.

Waar haal je in hemelsnaam het idee vandaan?

„Als kind maakte ik al eens een houten amfibievoertuig met stepwieltjes, een brommermotor en een schroef uit staalplaat. In 1996 was ik toe aan een grotere uitdaging en ben ik dit project begonnen. Het is geweldig om een echt voertuig te hebben waarmee je zo het water in kunt rijden én waarmee je legaal op de weg kunt rijden.”

Het duurde dus twintig jaar voor je hem af had?

„Af zal ik hem nooit krijgen.”

Waarom niet?

„Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Ken je dat? Zodra je iets dat je graag wilde hebben daadwerkelijk hebt gekregen, ben je er snel op uitgekeken. De kamfibie is nooit af. Rij hem het water in en hij blijkt wel weer ergens lek. Eigenlijk is het een eeuwigdurend project waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan.”

Maar ben je het dan nooit zat?

„Vaak genoeg, maar het project is te mooi om te laten verwateren. Letterlijk! Een ander gaat naar de kroeg of kijkt tv, ik lig avonden aaneen onder de auto om de bodem waterdicht te maken en de roest weg te werken. Het resultaat maakt me dan wel weer gelukkig.”

En het bekijks?

„Natuurlijk is dat leuk. Ik bezoek graag strandjes, het liefst die aan de IJssel. Waar je normaal gesproken met de auto niet kan komen, rij ik opeens het water uit. Dat is nog eens opvallen.”

Ga je ook met de ‘kamfibie’ naar de Albert Heijn?

„Snel boodschappen doen zit er niet in: mensen zwaaien, maken foto’s en rijden langzamer. Naar de supermarkt neem ik liever de gewone auto.”

Wat staat er op de planning, een vliegende kampeerboot annex auto?

„Haha, wie weet. Nee, het zou al heel mooi zijn als de auto dit jaar weer de APK-keuring doorstaat.”