Medewerkers PostNL Nijmegen leggen werk neer

De staking was donderdagochtend en duurde een uur. De medewerkers klagen over hoge werkdruk.

Foto Lex van Lieshout / AN

Bijna honderd postmedewerkers van PostNL in Nijmegen hebben donderdagochtend ruim een uur het werk neergelegd. Ze zijn ontevreden over “de hoge werkdruk” die hun is opgelegd, meldt vakbond FNV op zijn website. Mocht PostNL geen actie ondernemen, dan komen er hardere acties, zegt de vakbond. PostNL zegt zich niet in de kritiek te herkennen.

Twitter avatar FNV FNV Post vertraagd in Nijmegen e.o. door werkonderbreking medewerkers #PostNL #hogewerkdruk https://t.co/41hZodnMPZ

Door de werkstaking van donderdagochtend komt de post in de omgeving van Nijmegen vertraagd aan. Op de website van FNV zegt Etienne Haneveld, onderhandelaar namens FNV, dat het “al maanden rommelt” in Nijmegen.

“Sinds november kwamen de medewerkers al niet uit met hun tijd, waarbij de gewerkte uren niet altijd allemaal zijn uitbetaald.”

Volgens hem heeft dat geleid tot een “totaal verziekte werksfeer”.

De FNV meldt dat het inmiddels een ultimatum heeft gestuurd aan Post.NL, dat aanstaande maandag om 10:00 tijd afloopt. Ze eisen namens de medewerkers roosters “die gebaseerd zijn op realistische werktijden en uitbetaling van alle gewerkte uren”.

Opmaat naar iets groters

Volgens NRC-redacteur Mark Duursma kunnen de protesten “een opmaat zijn naar iets groters”. Volgens hem speelt de onvrede bij meerdere vestigingen van PostNL. Duursma:

“Veel medewerkers hebben een laag salaris en een kleine aanstelling, voor vaak maar acht of tien uur per week. PostNL werkt met een systeem dat precies bijhoudt hoeveel ze werken. Als je zelf ook maar naar de wc gaat, gaan dat van je werktijd af. De gewerkte tijd wordt strikt beoordeeld. Dat ervaren veel medewerkers als onprettig.”

Een woordvoerder van het postbedrijf reageert:

“De onvrede beperkt zich tot de vestiging in Nijmegen. In 250 andere zogenoemde voorbereidingsgebieden [de schakel tussen sorteercentra en bezorgers, red.] hebben we zonder problemen een werktijdenregeling afgesproken.”

PostNL herkent zich niet

Een andere woordvoerder zegt dat het bedrijf zich niet herkent in de kritiek dat uren niet uitbetaald worden en dat er een te hoge werkdruk is. Wel zegt ze dat er momenteel bij het kantoor van PostNL in Nijmegen een reorganisatie gaande is, waarbij sommige medewerkers worden ontslagen. De stakingen hebben volgens haar mede daarmee te maken.