‘Mateen postte tijdens aanslag berichten op Facebook’

Daarin zou hij de bombardementen van de VS en Rusland op IS hekelen en trouw hebben gezworen aan de leider van IS.

Omar Mateen

Omar Mateen, de dader van de aanslag op een homonachtclub in Orlando, zou tijdens zijn aanval berichten op Facebook hebben geplaatst waarin hij onder meer trouw zweert aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat. Dat schrijft Ron Johnson, de voorzitter van het senaatscomité van binnenlandse veiligheid, in een brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg. Het comité is belast met onderzoek naar de schietpartij.

In de brief vraagt Johnson Facebook om alle informatie over de activiteiten van Mateen op het sociale netwerk. Volgens Johnson hebben onderzoekers van het comité achterhaald dat Mateen vijf Facebook-accounts heeft gebruikt. Voor de schietpartij zocht hij daarop naar informatie over een eerdere aanslag in San Bernardino, naar “Baghdadi speech” en naar informatie over gebouwen van de FBI.

Lees onze reconstructie van de aanslag: ‘Hij komt eraan. Ik ga dood’

Zoekopdracht

Tijdens de aanslag zocht Mateen op “Pulse Orlando” en “shooting”, wellicht om te kijken wat media over zijn aanslag berichtten. Ook postte hij zelf nog een aantal boodschappen op Facebook. Daarin zou hij hebben geschreven:

“Amerika en Rusland, stop met het bombarderen van Islamitische Staat. Ik zweer trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi. Moge Allah mij accepteren.”

In een ander bericht zou staan:

“De echte moslims zullen de smerige manieren van het westen nooit accepteren. Jullie doden onschuldige vrouwen en kinderen door luchtaanvallen. Dit is de wraak van Islamitische Staat.”

Vervolgens kondigde hij aan niet de enige terrorist met plannen voor een aanslag te zijn:

“In de komende dagen zullen jullie aanvallen zien van Islamitische Staat in de Verenigde Staten.”

Johnson schrijft dat de Facebookposts offline gehaald zijn voordat veel mensen er kennis van konden nemen.

Opgeëist

Eerder werd al bekend dat Mateen voorafgaand aan de aanslag alarmnummer 911 belde met de boodschap dat hij handelde in naam van IS. De terreurgroep heeft de aanslag ook opgeëist, maar de Amerikaanse autoriteiten hebben nog geen bewijs gevonden dat Mateen daadwerkelijk met IS in contact stond.

Mateen zou volgens de Amerikanen een zogeheten lone wolf zijn die door het extremistische gedachtegoed geïnspireerd zou kunnen zijn.