Laura, die in Qatar vastzat, terug in Nederland

De 22-jarige vrouw zat drie maanden vast in de oliestaat.

Een vrouw loopt langs de skyline van de Qatarese hoofdstad Doha.
Een vrouw loopt langs de skyline van de Qatarese hoofdstad Doha. Foto Kamran Jebreili / AP

De 22-jarige Laura, die na zei verkracht te zijn drie maanden vastzat in Qatar, is terug in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder had liever niet gehad dat het nieuws naar buiten was gekomen. “Laura is toe aan rust. Daarom zijn wij zo terughoudend mogelijk met uitspraken over deze zaak.” Er wordt nu gekeken naar de juiste begeleiding voor de vrouw.

‘Buitenechtelijke seks’

Laura werd in maart opgepakt nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting. Ze zei te zijn gedrogeerd in een hotel. Buitenechtelijke seks is verboden in de oliestaat en wordt gezien als ‘overspel’. De vermoedelijke verkrachter is veroordeeld tot 140 zweepslagen voor buitenechtelijke seks en openbare dronkenschap.

Enkele dagen nadat bekend werd dat Laura gevangen zat, werd zij onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Ze kreeg een voorwaardelijke celstraf en een boete van omgerekend 750 euro opgelegd. Nadat ze dat bedrag betaald had, mocht ze terug naar Nederland reizen.

Buitenlandse Zaken zei er bewust voor gekozen te hebben om Qatar niet onder druk te zetten, omdat dat vaak averechts kan werken. Wel zou er achter de schermen aangedrongen worden op een eerlijk proces voor de Nederlandse. Met de terugkeer van Laura in Nederland is de zaak afgedaan voor het ministerie, aldus de woordvoerder.

Het reisadvies naar Qatar wordt naar aanleiding van de zaak niet aangescherpt, bevestigde de woordvoerder. “Er wordt al gesteld dat reizigers te maken krijgen met andere normen, wetten, zeden en gewoonten. Dat is wat ons betreft duidelijk genoeg.”