Is de EU zonder het VK beter af?

Het Verenigd Koninkrijk heeft de reputatie van dwarsligger, die de verdere politieke en economische integratie van de EU, en dus de volwassenwording van het Europese project, in de weg zit. In de praktijk valt dat mee. Een recente studie van onderzoeksbureau Votewatch wijst uit dat Britse ministers in de afgelopen twaalf jaar 97 procent van de Brusselse wetgeving steunden.

Bovendien geldt het VK, dat voorvechter is van de vrije markt, als belangrijk tegenwicht voor Duitsland en Frankrijk. Het is de vraag of de EU beter af zou zijn zonder het grote gewicht dat de Britten internationaal in de schaal leggen op diplomatiek en militair gebied. Dat geldt met name voor de rol die het VK speelt als intermediair tussen de EU en de Verenigde Staten. Omgekeerd benadrukte de Amerikaanse president Barack Obama in april bij een bezoek aan Londen het belang dat de Amerikanen hechten aan het Britse lidmaatschap van de Unie.