In toekomst vooral veel alleenwonende 65-plussers

Het aantal alleenwonende oudere vrouwen stijgt het meest.

Foto ANP

Het aantal huishoudens in Nederland met alleenwonende 65-plussers zal in de toekomst sterk stijgen. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) donderdagochtend. Vooral het aantal huishoudens met alleenwonende oudere vrouwen neemt toe, van 655 duizend in 2015 naar 1,2 miljoen in 2050. Waar in 2015 nog vier op de tien vrouwen in die leeftijdscategorie alleenwonend waren, zijn dat er in 2050 naar verwachting vijf op de tien.

Grote groei eenpersoonshuishoudens

Die toename is bij het aantal huishoudens van mannen van 65-plus minder: van 260 duizend naar 650 duizend. Dat vooral het aantal alleenwonende ouderen toeneemt, is een gevolg van de vergrijzing, schrijft CBS.

“Daarnaast blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen, onder meer na een scheiding of het overlijden van hun partner.”

De totaaltoename van het aantal Nederlandse huishoudens bedraagt in die periode 0,9 miljoen, met maar liefst 0,8 miljoen daarvan eenpersoonshuishoudens. De overige groei komt voor rekening van huishoudens met paren of eenoudergezinnen. Daarmee komt het aantal huishoudens in 2050 uit 8,6 miljoen, tegenover 7,7 miljoen nu.

Mannen overlijden eerder

Dat vrouwen een meerderheid blijven vormen onder alleenwonende 65-plussers, komt omdat bij echtparen veelal de man als eerste overlijdt. Maar, schrijft CBS, dit verschil in levensverwachting wordt in de toekomst kleiner. Bovendien neem het aantal gescheiden ouderen de komende decennia toe. In 2050 zal daardoor de man-vrouw verdeling onder 65-plussers 35-65 procent zijn, terwijl dit in 2015 nog 30 tegen 70 procent was.