Herrie houdt AWACS-vluchten voorlopig niet aan de grond

Mensen die last hebben van het geluid moeten eventuele maatregelen van de minister afwachten, vindt de rechter.

Archiefbeeld van een AWACS-vliegtuig boven Schinveld.
Archiefbeeld van een AWACS-vliegtuig boven Schinveld. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Boven Nederland mogen voorlopig nog gewoon vluchten met AWACS-vliegtuigen uitgevoerd worden. De Vereniging Stop Awacs Overlast had bij de voorzieningenrechter in Roermond gevraagd de vluchten op te schorten in afwachting van een nieuw besluit over maatregelen die de geluidsoverlast moeten tegengaan, maar de rechter oordeelde dat de nood niet hoog genoeg is.

De vereniging had jaren geleden een verzoek ingediend bij het ministerie om maatregelen te treffen tegen de geluidsoverlast die de luchtruimbewakingstoestellen veroorzaken. De minister wees dat in 2012 af. De Raad van State oordeelde in maart echter dat die afwijzing onvoldoende was onderbouwd en droeg de minister op een nieuw besluit te nemen.

Defensie zegt naar verwachting eind juli een nieuwe beslissing te nemen. Daar moet de vereniging op wachten, vindt de voorzieningenrechter. Voor het aan de grond houden van alle AWACS-toestellen, waar het verzoek van de vereniging feitelijk op neer kwam, “ontbreekt een spoedeisend belang”, aldus de rechter.