Help Van Dale: wat vind je/jij goed/mooi Nederlands?

Van Dale vraagt je/jouw hulp om erachter te komen wat Nederland goed en mooi vindt.

Het woord 'bolleboos' is bij een verkiezing van de Dikke Van Dale gekozen tot het mooiste woord van de afgelopen anderhalve eeuw.
Het woord 'bolleboos' is bij een verkiezing van de Dikke Van Dale gekozen tot het mooiste woord van de afgelopen anderhalve eeuw. Foto Lex van Lieshout / ANP

Wat is goed Nederlands: “u rijdt te hard” of “u rijdt te snel”? En wat vind je/jij mooier? Die vraagt Van Dale Uitgevers, bekend van de gezaghebbende/beroemde woordenboeken, zich af. Met een enquête kun jij helpen Van Dale erachter te komen hoe Nederland hierover denkt.

Vul hier de enquête in (dit kost circa 15 minuten).

Twitter avatar onzetaal Onze Taal Is iets goed of fout Nederlands? Mooi of lelijk? Doe mee aan een enquête over taalnormen (en maak kans op een boek): https://t.co/X6fyTWjLPP

Eerst wordt gevraagd wat je correct/goed/foutloos Nederlands vindt. Vervolgens mag je aangeven/zeggen waarom je dit vindt: omdat je het logisch vindt, omdat je je taalgevoel volgt of omdat mensen in je omgeving dat vinden. Daarna mag je een oordeel geven over wat je mooier/fraaier vindt:

“Ik heb iemand nodig op wie ik kan vertrouwen”

of

“Ik heb iemand nodig waarop ik kan vertrouwen”.

Na de inhoudelijke vragen mag je nog aangeven of je jezelf als streng of soepel ziet op het gebied van taal - en wat je ervan vindt als/wanneer iemand je op een taalfout wijst. De resultaten worden gebruikt voor een nieuw boek van Van Dale Uitgevers. Je blijft na het invullen anoniem. En mocht je het niet alleen voor volk en vaderland willen doen, maak je na het invullen kans op een van de acht exemplaren van het boek Taal in 2015.

De uitgeverij is de afgelopen tijd vaker bezig met esthetiek. Zo sleepte het bedrijf/de onderneming afgelopen weekend nog een designprijs in de wacht voor de Dikke Van Dale.