Heeft het geweld in Geldermalsen gewonnen?

Geldermalsen werd gespleten door de discussie over een azc. Die komt er nu definitief niet. Dankzij de rellen van december?

De kapper van Iraaks-Armeense afkomst vindt het een verstandig besluit. „Ik kan goed begrijpen waarom de gemeenteraad hier in Geldermalsen geen azc wil”, zegt Chico Haroutiounian, gestoken in een strak, wit T-shirtje, goudkleurig kruisje bungelend op de borst.

Hij kwam bijna 20 jaar geleden met zijn ouders naar Nederland. De – van origine – Armeense christenen waren op de vlucht voor de repressie van de Iraakse dictator Saddam Hussein.

Na omzwervingen kwam het gezin Haroutiounian terecht in het Betuwse dorp. Daar runt hij sinds jaar en dag in een van de winkelstraatjes kapperszaak Mbella. „We hebben het hier nog elke dag over die verschrikkelijke avond in december”, zegt hij terwijl hij een getatoeëerde klant knipt. „Al dat geweld, al die rellen voor het gemeentehuis. Geldermalsen heeft behoefte aan rust, en ik met mijn kinderen ook.”

Precies dat verlangen naar rust was hetgeen Lourens van Bruchem, politiek leider van de SGP in Geldermalsen, dreef om een week geleden de pen op te pakken. In de dagen die volgden wist hij bijna alle fractieleiders in de raad (met uitzondering van die van oppositiepartij D66) achter een open brief te krijgen. Daarin staat dat „een azc voor ons geen optie” is. „Gewoon een kwestie van leiderschap en verantwoordelijkheid nemen”, zegt Van Bruchem.

Al een paar maanden was de Betuwse gemeente aan het delibereren wat te doen na de intrekking van het B en W-voorstel om een azc voor 1.500 asielzoekers in Geldermalsen te vestigen. Verhitte raadsvergaderingen, meerdere dialoogtafels, en vooral, nog steeds: veel opgewonden gesprekken in het dorp. „Mensen konden er niet van slapen”, zegt Van Bruchem. „Gezinnen werden erdoor gespleten. Straks misschien weer een raadsvergadering met politie en beveiliging voor de deur. Dat wilde ik allemaal niet meer.”

En dus heeft het geweld gewonnen? Zo ver wil D66-fractieleider Jan de Geus, die wel steun zag bij de burgerij voor een klein azc, niet helemaal gaan. Maar het komt volgens hem wel een eind in die richting. „De jongens die net door de rechter zijn veroordeeld vanwege hun aandeel in de rellen, kun je geen winnaars noemen. Maar de winnaars zijn wel degenen die nu op de Facebook-site ‘Nee tegen azc’ vrolijk feest zitten te vieren.”

Direct na het bekend worden van de brief van de gemeenteraad verscheen er een opgetogen tekst op die Facebook-site. „Wij zijn gehoord, Jullie zijn gehoord. Mede dank zij jullie steun en doordat jullie massaal NEE zeiden komt er GEEN AZC in ons mooie Geldermalsen!!”

Lourens van Bruchem van coalitiepartij SGP schudt het hoofd. „Hier zijn alleen maar verliezers” zegt hij. „Ook degenen die tegen een azc waren, vinden het verschrikkelijk wat er 16 december in Geldermalsen is gebeurd. En degene die toen mijn gezin en mij bedreigde, is daardoor inmiddels zijn baan kwijt. Ook dat kun je geen winnaar noemen.”

Op 29 juni vergadert de raad weer over de opvang van vluchtelingen. D66 ziet daarvoor toch nog een muizengaatje. De fractie klampt zich vast aan een recente nota van B en W over kleinschalige zorg, ook voor vluchtelingen. „Daarin zou een klein neven-azc passen, als satelliet van een hoofdvestiging elders in de regio”, zegt De Geus hoopvol.