Zwarte doos gecrashte Airbus EgyptAir opgedoken

De recorder met geluidsopnamen is echter zwaarbeschadigd, melden Egyptische onderzoekers.

Een onderzoeksboot die eind vorige maand speurde naar wrakstukken van het neergestorte toestel van EgyptAir.
Een onderzoeksboot die eind vorige maand speurde naar wrakstukken van het neergestorte toestel van EgyptAir. Foto AFP

Een Egyptisch onderzoeksteam heeft één van de zwarte dozen gevonden van het toestel van EgyptAir dat vorige maand in de Middellandse Zee stortte. Het gaat om geluidsopnamen uit de cockpit van het gecrashte vliegtuig, meldt persbureau Reuters. Wrakstukken van de Airbus werden woensdag al gelokaliseerd. Bij de crash van de Airbus A320, die op 19 mei op weg was van Parijs naar Kaïro, kwamen alle inzittenden - 66 mensen - om het leven.

Eerder deze maand meldde Frankrijk al dat onderzoekers signalen van de zwarte dozen hadden opgepikt. Het was toen nog wachten op een schip van het bedrijf Deep Ocean Search, dat voorwerpen op grote diepten kan vinden. Met de hulp van die vloot is nu één van de zwarte dozen boven water gehaald.

Volgens EgyptAir waren er meerdere pogingen nodig om de zwaar gehavende zwarte doos op te duiken. De gespecialiseerde vloot was echter in staat om het geheugen van de geluidsrecorder, het belangrijkste deel van de opnameapparatuur, veilig te stellen.

Zwarte doos

Een vliegtuig bevat meerdere opnameapparaten: de zogeheten cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder. Als het materiaal dat daarop is vastgelegd kan worden teruggeluisterd, kan dat nieuw licht werpen op de oorzaak van de crash. Volgens Griekenland maakte het toestel vlak voordat het neerstortte abrupte schommelingen. Egypte meldde eerder dat het “waarschijnlijker” is dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement. Maar een eventuele aanslag is vooralsnog door niemand opgeëist.

De zwarte doos wordt nu overgebracht naar de Egyptische havenstad Alexandrië. Leden van het onderzoeksteam zullen vervolgens proberen de opnamen van het geheugen af te halen en te analyseren. De flightdatarecorder is nog niet gevonden. Afgelopen zondag meldde Egypte nog dat de tijd begon te dringen voor het vinden van de zwarte dozen: binnen twee weken zouden de batterijen leeg zijn en de apparatuur daardoor stoppen met het uitzenden van signalen.

Crash vlucht MS804

Vlucht MS804 was op weg van Parijs naar Kairo met 56 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord, toen het van de radar verdween. Woensdag bleek dat er wrakstukken van het neergestorte toestel zijn gevonden, maar Egypte maakte toen niet bekend waar de stukken precies zijn gevonden. Er zouden enkele hoofdlocaties van de wrakstukken zijn geïdentificeerd.