Frankrijk pakt man op die aanslag beraamde

De geradicaliseerde moslim had het volgens bronnen binnen de Franse Justitie gemunt op toeristen.

Beeld van eerder deze week: mensen leggen bloemen bij het politiebureau in Mantes-la-Jolie waar een Franse politiecommandant werkte die maandag samen met zijn partner werd neergestoken.
Beeld van eerder deze week: mensen leggen bloemen bij het politiebureau in Mantes-la-Jolie waar een Franse politiecommandant werkte die maandag samen met zijn partner werd neergestoken. Foto Dominique Faget

De Franse politie heeft maandag een 22-jarige man gearresteerd die verdacht wordt van het voorbereiden van aanslagen op Russische en Amerikaanse toeristen in Carcasonne. Hij droeg een mes en machete bij zich toen hij werd opgepakt in de zuidelijke plaats, meldt persbureau AFP donderdag. Het gaat volgens bronnen bij de Franse justitie om een moslim die in korte tijd geradicaliseerd is en bekend was bij inlichtingendiensten.

De jongen is afkomstig uit Lunel, zo’n honderd kilometer ten noordwesten van Carcasonne. Vanuit die plaats vertrokken eerder zo’n dertigtal jongeren naar Syrië. Hij is donderdag voorgeleid aan een speciaal parket voor terrorismezaken in Parijs.

Carcasonne is een populaire bestemming voor toeristen. De historische vestingsstad en de door de plaats stromende Canal du Midi staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Eerdere aanslag

Maandag werd Frankrijk al opgeschrikt door de moord op een politiecommandant en zijn vriendin. De dubbele moord had plaats in Magnanville, een kleine stad zo’n zestig kilometer ten westen van Parijs. De commandant werd in zijn eigen huis met negen messteken om het leven gebracht. In onderhandelingen met de politie zei de 25-jarige dader gehoor te geven aan een oproep van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi om “ongelovigen thuis bij hun familie te doden”.