Frankrijk geeft Russische hooligans celstraf, zet ze het land uit

Drie mannen hebben een celstraf gekregen. Twintig anderen worden maandag het land uitgezet.

Russische supporters misdragen zich tijdens de EK-wedstrijd Engeland-Rusland.
Russische supporters misdragen zich tijdens de EK-wedstrijd Engeland-Rusland. Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Frankrijk heeft celstraffen uitgedeeld aan Russische hooligans die zich misdragen hebben tijdens het EK voetbal. Drie mannen van 28 tot 33 jaar oud hebben donderdag een celstraf van een jaar, achttien maanden en twee jaar gekregen.

Ook gaat Frankrijk twintig Russische hooligans het land uitzetten. Dat hebben Franse overheidsfunctionarissen donderdag bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Deze mannen worden momenteel vastgehouden. Aanstaande maandag worden ze gedeporteerd. Ook maakte de Russische vice=premier donderdag bekend een zwarte lijst met binnen- en buitenlandse voetbalhooligans op te gaan stellen voor het WK 2018 in eigen land.

De Russen die worden gedeporteerd worden verdacht van “deelname aan schermutselingen die plaatsvonden rondom de wedstrijd Engeland-Rusland op zaterdag 11 juni”, meldt persbureau Reuters. Rondom die wedstrijd, die in 1-1 eindigde, raakten Russische hooligans slaags met relschoppers uit Engeland. Er vielen 35 gewonden, van wie enkelen zwaargewond.

Het Russische voetbalelftal kreeg voor deze ongeregeldheden van de UEFA een boete van 150 duizend euro. De UEFA berecht apart van de Franse staat, en gaat alleen over zaken die zich in de voetbalstadions hebben afgespeeld.

Ultrarechtse supportersleider

Onder de twintig mannen bevindt zich ook Alexander Sjprygin, de leider van een overkoepelende Russische supportersorganisatie. Hij is een bekende van de Russische president Poetin. Sjprygin is voormalig hooligan van Dynamo Moskou en wordt ervan verdacht neonazistische sympathieën te hebben.

De politie van Frankrijk arresteerde dinsdag hem en 72 andere Russische voetbalsupporters wegens mogelijke betrokkenheid bij die rellen. De andere negentien supporters die nu het land uit worden gezet, bevinden zich ook onder deze groep. De Franse premier Manuel Valls liet toen al weten dat supporters die zich hebben misdragen, gedeporteerd gingen worden.

Zwarte lijst WK 2018

Vice-premier van Rusland Arkadi Dvorkovitsj zei donderdag een zwarte lijst te willen op gaan stellen voor Russische en buitenlandse hooligans voor het WK Voetbal 2018. Dat meldt persbureau Reuters, op basis van Russisch persagentschap TASS:

“Er moeten zwarte lijsten komen. Degenen die de wet overtreden, mogen geen toegang tot het land of tot de wedstrijden krijgen. Dat geldt voor zowel onze voetbalfans als die uit andere landen.”

Rellen Engelse supporters

De Franse oproerpolitie raakte woensdag slaags met Engelse voetbalsupporters in de binnenstad van Lille. De Engelsen daagden de politie met spreekkoren uit nadat ze in kroegen de wedstrijd Frankrijk-Albanië hadden gekeken. In totaal zijn er door de dag heen zo’n 36 Engelsen opgepakt, ook supporters die bij kleinere opstootjes betrokken waren. Vijftig mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, meldt persbureau ANP.