Eritrea: 200 Ethiopische militairen gedood

Het zouden de bloedigste gevechten in het grensgebied zijn in tientallen jaren.

Archiefbeeld van de Eritrese hoofdstad Asmara.
Archiefbeeld van de Eritrese hoofdstad Asmara. Foto Thomas Mukoya / Reuters

Eritrese troepen hebben zondag bij gevechten aan de grens met Ethiopië meer dan tweehonderd Ethiopische militairen gedood. Dat heeft de regering van het land donderdag bekendgemaakt. Hoeveel militairen zijn gesneuveld aan Eritrese zijde is niet bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

Het ministerie van Informatie noemt de aantallen van tweehonderd doden en driehonderd gewonden “lage schattingen”. Ethiopië heeft nog niet op de berichten gereageerd, behalve dat een woordvoerder maandag sprak van een “aanzienlijk aantal slachtoffers aan beide zijden”, aldus AFP.

Eritrea werd in 1991 onafhankelijk van Ethiopië. Van 1998 tot 2000 waren de landen verwikkeld in een bloedige grensoorlog. Hoewel in 2000 vrede werd gesloten, zijn de landen nog altijd vijanden van elkaar en vinden er geregeld botsingen plaats. Als de cijfers van de Eritrese regering kloppen, waren de gevechten van zondag de zwaarste in decennia.

Misdaden tegen de menselijkheid

Volgens de Verenigde Naties maakt Eritrea zich op grote schaal schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. De VN vindt dat het bewind van president Afewerki sinds 1991 systematisch de eigen bevolking heeft aangevallen, en daarom voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gebracht moet worden.

Lees ook het gesprek dat NRC voerde met de commissievoorzitter: VN: misdaden tegen de menselijkheid in Eritrea

In mei vormden Eritreeërs de een na grootste groep mensen die asiel aanvroegen in Nederland, blijkt uit cijfers van de IND. Het ging om 149 mensen, 9 procent van het totaal. De grootste groep is afkomstig uit Syrië.