De zeldzame onmogelijke olympische hardloper uit Amsterdam

Olympus Digital Camera

Een bijzonder affiche van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 wordt zaterdag 18 juni geveild. Het is een hoogst zeldzaam, exemplaar omdat de oplage indertijd vernietigd werd toen men ontdekte dat de renner een telganger was (linkerarm en linkervoet voor – onmogelijk om zo hard te lopen). Het is ook het eerste affiche ooit waarin de vijf olympische ringen staan afgebeeld.

De onmogelijke Amsterdamse hardloper zorgde in 1928 voor een conflict tussen ontwerper Joseph Rovers (1893- 1970) en het bestuur van zomerspelen, de IXe Olympiade. Volgens de ontwerper was het affiche een ode aan een speciale hardloopdiscipline uit de klassieke oudheid. Telganglopen zou toen een tak van sport geweest zijn, aldus Rovers. Hij weigerde het Olympisch Comité de rechten van het affiche te geven, dat sindsdien zonder officieel affiche van 1928 zit. Het comité gebruikt nu als affiche een illustratie uit een Duits boek over de Spelen, waarop een atleet gehuld in Nederlandse vlag staat, met een vredestak in de hand.

Het affiche wordt zaterdag 18 juni geveild bij Van Sabben Poster Auctions in Hoorn, en de richtprijs ligt tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Er zijn meer opmerkelijke feiten rond de Olympische zomerspelen in 1928 in Amsterdam.
- Voor het eerst werd er weer Olympisch vuur ontstoken
- Johnny Weismuller, die als filmster Tarzan speelde later, won twee gouden medailles bij zwemmen.
- Het waren de eerste spelen waarin vrouwen voor atletiek en gymnastiek deelnamen.
- De Nederlandse bokser Bep van Klaveren won goud
- Er was een olympisch kunsttoernooi waarbij de Nederlanders wonnen: Jan Wils voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion en Isaac Israëls voor zijn schilderij ‘Ruiter in rode rok’
- Het parkeerbord, de witte P in een blauw vierkant is ter gelegenheid van die spelen uitgevonden. Men vreesde een overmaat aan auto’s voor de spelen, en ontwierp een bord, dat internationaal opgepikt werd.