De Vries pakt beleggers in, VEB houdt vraagtekens

Het is onrustig rond investeringsmaatschappij Value8. Toch keurden

aandeelhouders de jaarrekening goed.

Peter Paul de Vries
Peter Paul de Vries

Vroeger stelde Peter Paul de Vries zelf de lastige vragen als voorman van beleggersvereniging VEB, tegenwoordig krijgt hij ze als topman van investeringsmaatschappij Value8 op zich af.

„Value8 streeft naar een waardeverdubbeling in 5 jaar tijd. Dat is een rendement van 15 procent per jaar, een ongelooflijk rendement. Kunt u zeggen waar het risico zit of hebben we hier echt El Dorado te pakken?”, zo hield VEB-vertegenwoordiger Joost Schmets hem voor.

Het is al enige tijd onrustig rond Value8. De afgelopen anderhalve maand verdampte bijna 30 procent van de beurswaarde. Woensdag hield Value8 eindelijk de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening van 2015 besproken werd.

Die jaarrekening én Value8 zijn onderwerp van discussie dankzij een reeks artikelen van analist Roel Gooskens op de financiële website Follow the Money. Daarin fileert hij de wijze waarop Value8 de bedrijven waarin het investeert waardeert. Volgens Gooskens zet Value8 de waarde van deelnemingen zoals IEX Group (beursinformatie) en Source Group (payrolling) en R&S Retail (mode) veel te hoog in de boeken.

De Vries had beloofd tijdens de aandeelhoudersvergadering duidelijkheid te geven. En dus had hij zijn boekhoudexpert uitgenodigd om te vertellen dat Value8 zich aan de regels hield. En dus was zijn accountant er om uit te leggen waarom hij de jaarrekening had goedgekeurd.

Hoofdrol voor De Vries

Maar de hoofdrol was voor De Vries zelf. Hij gaf antwoord op Gooskens’ belangrijkste vraag: waaruit bestaat de papieren winst, de 7,1 miljoen euro aan niet-gerealiseerde herwaarderingen van minderheidsdeelnemingen die bijdragen aan de winst van 5 miljoen euro? (Antwoord: voor 3,3 miljoen uit een herwaardering van het belang in de ‘kleine’ IEX Group.)

De Vries gaf een lange powerpoint-presentatie over Value8 waarbij hij ook dertig ingezonden vragen beantwoordde. „Filibusteren”, noemde VEB’er Schmets dat verwijzend naar de politieke tactiek uit de VS tegenstanders hun stem te ontnemen door zelf eindeloos te praten.

De VEB’er was de meest kritische stem tussen de ongeveer honderd Value8-beleggers die vrijwel allemaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Schmets hekelde ook dat Value8 geen dividendbeleid heeft, dat dividend niet betaald wordt uit de vrije kasstroom en dat De Vries vergeten was zijn eigen herbenoeming op de agenda te zetten. „Dat past niet bij een professionele onderneming”. Hij bleef de waardering van Value8-deelnemingen „boterzacht” noemen.

De VEB onthield zich dan ook van stemming over de goedkeuring van de jaarrekening en over het verlenen van décharge– een soort vertrouwensvotum waarbij bestuurders gekweten worden voor aansprakelijkheid. Omdat alle andere aandeelhouders wél instemden, werd de jaarrekening met 100 procent van de stemmen goedgekeurd. Gezien de ophef over de jaarrekening een duidelijke triomf voor De Vries.

De topman sloot de vergadering dan ook in de verleden tijd af door te zeggen dat Value8 „een woelige periode achter de rug” had. Of de onrust nu gaat liggen, moet nog blijken. Beleggers reageerden woensdag in ieder geval content, de koers van Value8 steeg bijna 10 procent.