De oplossing voor woningnood? Halve huizen

De Chileense architect Alejandro Aravena ontwerpt halve huizen. De sociale woningen worden vervolgens door de eigenaren afgebouwd.

Foto printscreen The Guardian

Niet alleen in Nederland is het vinden van betaalbare woningen een uitdaging. Over de hele wereld is woningnood een actueel thema. De Chileense architect Alejandro Aravena bedacht een innovatieve oplossing: halve huizen. Hoe dat precies werkt, zocht The Guardian uit.

Geïnspireerd door sloppenwijken

Aravena zag in sloppenwijken hoe bewoners met alle beschikbare middelen een zo geschikt mogelijk huis proberen te bouwen. Met dat idee in gedachten bedacht de Chileen de halve huizen, die ook door de bewoners uitgebreid en aangepast kunnen worden aan de hand van hun wensen. Inmiddels zijn er 9.000 van die halve huizen gebouwd in Constitución, een Chileense stad die in 2010 door een tsunami getroffen werd. De halve huizen hebben een standaard woonoppervlak van 57 vierkante meter, maar dat kan uitgebreid worden tot 85.

Door de huizen zelf af te bouwen, kunnen de huiseigenaren hun huizen in waarde laten stijgen. Op deze manier worden de huizen een investering, iets dat normaal gesproken niet het geval is met sociale woningbouw.

Pritzker prijs

Alejandro Aravena won in januari van dit jaar de prestigieuze Pritzker prijs voor architecten. Hij wordt vooral geroemd om zijn innovatie in de sociale woningbouw.