De Hosengriff van Löw

De hand in de broek, dan een reflexmatige beweging naar de neus. De beelden van Joachim Löws Hosengriff tijdens het duel tegen Oekraïne gingen Europa over. Net als de reactie van spits Lukas Podolski, in een volle perszaal: „Ik denk dat ik en tachtig procent van jullie weleens aan z’n eieren zit. Niets aan de hand.”

De Duitse bond heeft zich bij de UEFA wel beklaagd over het feit dat de beelden, die niet in de liveregistratie van het duel zaten, naar buiten zijn gekomen. Wat zegt de Duitse bondscoach er zelf over? Löw babbelde op de persconferentie woensdag in het Stade de France, daags voor het treffen met Polen, wat over Mats Hummels die waarschijnlijk rust krijgt, over het belang van Bastian Schweinsteiger voor die Mannschaft. Tot de vraag over de beelden die Duitsland dagenlang in een Hosengriff hielden.

„Je zit tijdens de wedstrijd vol adrenaline, bent opperst geconcentreerd op het spel. Het ging onbewust. Maar ik zal me beter gedragen. Es tut mir leid.” Geen spoortje irritatie, een nietsige affaire voorbeeldig onschadelijk gemaakt. Klar.