Dan Brown schenkt aan Amsterdamse bibliotheek

Dan Brown schenkt 300.000 euro aan zijn ‘schatkamer’ Bibliotheca Philosophica Hermetica. Hij kwam er verscheidene malen om inspiratie op te doen voor zijn boeken.

Esther Ritman en Dan Brown
Esther Ritman en Dan Brown

De Amerikaanse auteur Dan Brown schenkt 300.000 euro aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. De schrijver is een groot bewonderaar van de bibliotheek vol mystieke, filosofische, religieuze en esoterische boeken uit de 15de eeuw tot heden, die werd gesticht door voormalig zakenman Joost Ritman. Brown kwam er verscheidene malen om inspiratie op te doen voor zijn boeken Het verloren Symbool en Inferno.

Een schat aan ‘ancient wisdom’

De bibliotheek zal het geld gebruiken om de kerncollectie van 4.600 vroege drukken en 300 oude handschriften volledig te digitaliseren. Geïnteresseerden over de hele wereld kunnen deze teksten vanaf voorjaar 2017 via internet inzien. „Dan Brown trof in onze bibliotheek een schat aan ‘ancient wisdom’ aan”, zegt directeur Esther Ritman, dochter van de oprichter. „Die schat willen wij niet verborgen houden, maar delen met de hele wereld.” Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een bijdrage toegezegd, van 15.000 euro.

Bekijk de film die de bibliotheek maakte, met persoonlijke aankondiging van Dan Brown:

De bibliotheek in de Bloemstraat is sinds 5 april gesloten voor publiek, omdat deze gaat verhuizen. Joost Ritman heeft het fameuze Huis met de Hoofden aangekocht, dat vanaf juli zal worden verbouwd. In dit pand aan de Keizersgracht, uit 1622, woonde in de 17de eeuw de koopmansfamilie De Geer, die er een broedplaats voor creatieve en tegendraadse ideeën op het gebied van wetenschap, filosofie, cultuur en handel van maakte. Onder anderen Comenius kwam hier regelmatig van gedachten wisselen.

Wat zit er zoal in de collectie?

Ambassade van de Vrije Geest

De Ritman Bibliotheek werd enkele jaren geleden nog in zijn voortbestaan bedreigd door een conflict tussen Joost Ritman en de Friesland Bank. „Die problemen liggen gelukkig achter ons”, zegt Esther Ritman. Haar vader heeft zijn levenswerk inmiddels overgedragen aan een non-profit stichting, Het Wereldhart.

Deze wil van het grachtenpand een ‘Ambassade van de Vrije Geest’ maken. „Verleden en toekomst komen samen”, zegt de bibliotheekdirecteur. „In het Huis met de Hoofden bevond zich destijds een huisbibliotheek met werken die wij ook bezitten.” Het huis moet net als 400 jaar geleden weer een levendige ontmoetingsplaats worden. Esther Ritman: „We zijn nu nog voornamelijk een plek waar wetenschappers en schrijvers komen. Op de nieuwe locatie willen we het gesprek met een breder publiek op gang brengen. We haken aan bij de inhoud van onze bibliotheek, en daarmee bij een heel actueel thema: de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie.”

Naast symposia en lezingen kunnen er op twee etages kleinschalige evenementen worden georganiseerd, zoals huiskamerconcerten en bruiloften. Daarmee krijgt de bibliotheek meer mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren.

Registreren als museum

„We gaan ons registreren als museum”, zegt Esther Ritman. „Het Huis met de Hoofden, met onder meer een 17de eeuwse stijlkamer, is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Daarnaast blijven we zelf projecten ontwikkelen. Ook nu, tijdens de verbouwing, reist een tentoonstelling over de beeldtaal rondom de manifesten van de Rozenkruisers door verschillende landen.”

Naast de kerncollectie, vaak prachtig geïllustreerd, beschikt de bibliotheek over zo’n 20.000 nieuwere boeken over onder meer Hermetica, alchemie, de graal, gnosis en westerse esoterie, vrijmetselarij, Rozenkruisers, kabbala, theosofie en mystiek. Deze worden het komende jaar opgeslagen in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. Wanneer de bibliotheek ‘thuis’ zal komen in het Huis met de Hoofden is nog niet bekend. De Ambassade van de Vrije Geest is van plan om al tijdens de verbouwing activiteiten te organiseren.