Cliff Richard niet vervolgd voor seksueel misbruik

Er is te weinig bewijs voor de claims dat de artiest vier mannen zou hebben misbruikt.

Archieffoto van Cliff Richard uit 2011 tijdens een optreden in het Duitse Düsseldorf.
Archieffoto van Cliff Richard uit 2011 tijdens een optreden in het Duitse Düsseldorf. Foto Wolfgang Rattay / Reuters

Zanger Cliff Richard wordt niet aangeklaagd voor seksueel misbruik. Er is te weinig bewijs voor de claims dat de artiest vier mannen zou hebben misbruikt. Dat hebben Britse aanklagers donderdag laten weten, meldt de BBC.

Vier mannen beweerden tussen 1958 en 1983 te zijn misbruikt door Richard. De 75-jarige popster werd nooit gearresteerd en werkte samen met de politie. Het onderzoek nam bijna twee jaar in beslag. De politie van South Yorkshire bood excuses aan voor het feit dat het onderzoek zo lang heeft geduurd.

De personen die de aanklacht tegen Richard hadden ingediend zijn op de hoogte gesteld van de uitkomst van het onderzoek. In een verklaring liet Richard weten:

“Ik heb altijd mijn onschuld volgehouden, heb volledig samengewerkt met het onderzoek en begrijp dan ook niet hoe het zo lang heeft kunnen duren tot dit punt bereikt werd.”

Inval

In 2014 werd het huis van Richard door de politie binnengevallen terwijl de zanger op vakantie was. Die inval werd gefilmd door de van tevoren getipte BBC, waarna de beelden de hele wereld overgingen. De samenwerking tussen de politie en de BBC werd na afloop bekritiseerd door politici als “onbehoorlijk” en “schadelijk” voor de reputatie van de zanger. Ook Richard was verontwaardigd over dit voorval.

Richard is een van de grootste Engelse popsterren aller tijden en werd in zijn jonge jaren wel “de Britse Elvis Presley” genoemd. Hij is bekend van hits als Summer Holiday en Living Doll. Tijdens zijn carrière scoorde Richard maar liefst veertien nummer-1-hits.