Reportage

ASML neemt HMI over voor 2,7 miljard

Chipmachinefabrikant ASML uit Eindhoven neemt voor ruim 2,7 miljard euro zijn Taiwanese branchegenoot Hermes Microvision (HMI) over. Dat hebben beide ondernemingen donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een van de grootste overnames in Taiwan van dit jaar. Eind dit jaar moet de deal afgrond zijn.

ASML, de grootste producent van chipmachines ter wereld, wil met de overname technologie in huis halen waarmee (steeds) kleinere en krachtigere chips gemaakt kunnen worden.

ASML heeft 14.000 werknemers en maakte vorig jaar een omzet van 6,3 miljard euro. HMI maakte vorig jaar een omzet van bijna 200 miljoen euro. Er werken ruim 600 mensen.

De beurskoers van ASML reageerde donderdagochtend nauwelijks op de aankondiging. De Amsterdamse aandelenbeurs als geheel daalde licht.

HMI werd opgericht in 1998 en geldt als een van de Taiwanese topbedrijven op dit gebied. De apparatuur die HMI bouwt, controleert onder meer of de stappen die in het productieproces van het maken van chips goed zijn uitgevoerd. De technologie heet EUV (extreme ultraviolet).

ASML en HMI werken al twee jaar nauw samen. ASML-topman Peter Wennink zei donderdag in een toelichting: „EUV gaat eraan komen. We moeten de volgende stap maken. De volgende stap [...] is HMI”,

De overname wordt door ASML bekostigd uit eigen middelen, met de uitgifte van nieuwe aandelen en met leningen. De toezichthouders moeten nog akkoord gaan met de overname.