Brits Lagerhuislid Jo Cox overleden na aanslag

Jo Cox is in het ziekenhuis overleden. Een man van 52 is opgepakt voor de aanval op haar.

Het Britse Lagerhuislid Jo Cox (41) dat donderdagmiddag werd neergeschoten, is overleden. Dat heeft het hoofd van de politie van West Yorkshire bekendgemaakt.

Bericht gaat verder onder tweet.

De schietpartij vond plaats in Birstall, een plaatsje met zestienduizend inwoners bij Leeds. Een man viel Cox aan in de buurt van de bibliotheek van het stadje, tijdens het wekelijkse spreekuur van Cox. De politie heeft de vermoedelijke dader - een man van 52 - opgepakt, meldt Reuters. Naast dat er op haar geschoten is, zou er ook op haar ingestoken zijn, melden verschillende Britse media.

De politie van West Yorkshire meldt dat de moordenaar van Cox ook een andere man (77) heeft aangevallen die in de buurt rondliep. Deze man verkeert niet in levensgevaar. Kort na de aanval op de twee personen is de dader opgepakt.

Geen politieke aanslag

Het lijkt er vooralsnog niet op dat het een politieke aanslag is geweest. De politie is momenteel bezig met een onderzoek naar zijn motief, maar noemt het een “opzichzelfstaand incident”. Cox voerde samen met haar man campagne voor een Brits blijven in de EU. Of de aanslag hiermee te maken heeft, is onduidelijk en blijft de politie voorzichtig over.

Ooggetuigen die aan het woord komen in Britse media zeggen dat Cox betrokken raakte bij een woordenwisseling tussen twee mannen die plaatsvond nabij haar wekelijkse spreekuur.

Cox zat sinds 2015 voor de Labourpartij in het Lagerhuis. Ze heeft twee kinderen. Eerder werkte ze voor non-profit organisatie Oxfam.

Beelden van het plaats delict. Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar philbodmer Phil Bodmer #Breaking; Scene at #Birstall after MP Jo Cox shot https://t.co/vjbvwAAmeF

De kampen die in Groot-Brittannië strijden voor en tegen een Brexit, een Brits uittreden uit de Europese Unie, hebben hun campagnes voor de rest van de dag opgeschort.

Reacties Cameron en Corbyn

De Britse premier David Cameron heeft de dood van Cox in een tweet “een tragedie” genoemd. Hij heeft een toespraak afgezegd die gepland stond in het Britse overzeese gebied Gibraltar.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The death of Jo Cox is a tragedy. She was a committed and caring MP. My thoughts are with her husband Brendan and her two young children.

Ook Labourleider Jeremy Corbyn heeft een uitgebreide reactie op Cox’ sterven gegeven. “De gehele Labourtpartij en -familie - en natuurlijk het gehele land - zijn in shock van de gruwelijke moord op Jo Cox vandaag”, schrijft Corbyn.

“Al onze gedachten gaan uit naar Jo’s man Brendan en hun twee jonge kinderen. Die moeten nu opgroeien zonder hun mama, maar kunnen ongelofelijk trots zijn op wat ze bereikt heeft, wat ze gedaan heeft en waarvoor ze stond.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een lid van het Lagerhuis in Groot-Brittannië wordt aangevallen. In 2010 werd Stephen Timms neergestoken door een 21-jarige student die verbolgen was over Timms’ steun voor de oorlog in Irak.