Braziliaans kabinet verliest derde minister in een maand

Waarom is niet bekendgemaakt, maar de minister wordt in verband gebracht met het Petrobras-schandaal.

Henrique Alves (rechts).
Henrique Alves (rechts). Foto Ueslei Marcelino / Reuters

De Braziliaanse minister van Toerisme is donderdag opgestapt na beschuldigingen van corruptie. Dat heeft het kantoor van de president bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Henrique Alves is de derde minister uit interim-regering van Michel Temer die in een maand tijd is teruggetreden.

De reden voor zijn vertrek werd donderdag niet bekendgemaakt, maar volgens Reuters is hij een van de ruim twintig hoge functionarissen die verdacht worden van betrokkenheid bij het grote schandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Ook de twee ministers die eerder waren opgestapt, zijn daarmee in verband gebracht. Een van hen is Fabiano Silveira, de anti-corruptieminister die de Braziliaanse politiek juist moest helpen schoonvegen.

Lees meer over het vertrek van Silveira: De corruptiebestrijder blijkt zelf corrupt

Temer is een maand en vier dagen president van Brazilië. Hij volgde Dilma Rousseff op nadat zij werd geschorst na een afzettingsprocedure. Bij zijn aantreden had Temer de steun van 2 procent van de Brazilianen, schreef NRC-correspondent Nina Jurna destijds:

“Een grote meerderheid ziet het liefst dat er snel nieuwe verkiezingen komen, en dat nu Rousseff is afgezet, er een volledige grote schoonmaak wordt gehouden in de politiek.”

Eduardo Cunha, de geschorste voorzitter van het parlement, werd woensdag door de ethische commissie zijn zetel ontnomen. Hij zou gelogen hebben over een geheime bankrekening in Zwitserland. Cunha wordt gezien als de architect van de afzetting van Rousseff.