Autoverkoop blijft stijgen in Europa

Europese verkoopcijfers stijgen voor de 33e opeenvolgende maand. Verkoop in Nederland blijft achter.

REUTERS/Brian Snyder

De autoverkoop in Europa blijft stijgen, zo laat de Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA) vandaag weten. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de verkoop met 9,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Met een groei van 16 procent ten opzichte van vorig jaar was mei de 33e opeenvolgende maand waarin de verkoop steeg. In alle Europese lidstaten samen werden bijna 6,4 miljoen auto’s verkocht.

Daling in Nederland

In Nederland daalde de verkoop van auto’s in de periode januari tot en met mei met 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het de enige lidstaat die een daling zag. Vanaf maart is er weer een lichte groei te zien ten opzichte van vorig jaar. In de eerste maanden van dit jaar zijn ruim 155.000 auto’s verkocht, in vergelijking met ruim 164.000 auto’s in dezelfde periode vorig jaar.

De reden voor de Nederlandse verkoopdaling is de versobering van de bijtellingsregeling die op 1 januari in ging. Daardoor kochten veel Nederlanders hun nieuwe auto nog in de laatste maanden van 2015. In december is dan ook een piek in de verkoopcijfers te zien: ruim 69.000 auto’s werden die maand verkocht.

Volkwagen blijft populairst

Volkswagen blijft, ondanks het dieselschandaal, het meest verkochte merk in Europa. Wel daalde het marktaandeel van het automerk van 12,2 naar 11,2 procent. Na Volkswagen zijn Renault, Opel, Peugeot en Audi de populairste automerken.