ASML koopt Taiwanees bedrijf voor 2,7 miljard euro

Met de overname van Hermes Microvision haalt chipmachinefabrikant ASML nieuwe technologie in huis.

Exterieur van ASML.
Exterieur van ASML. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft voor ruim 2,7 miljard euro het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision (HMI) gekocht. Dat lieten de ondernemingen donderdag weten in een gezamenlijke verklaring.

De bedrijven werkten al twee jaar nauw samen. Met de overname van het Taiwanese bedrijf haalt de Nederlandse reus technologie in huis waarmee kleinere chips geproduceerd kunnen worden. Ook breidt ASML zijn portfolio van holistische lithografieproducten uit, waarmee gedoeld wordt op producten waarin scan-, meet- en softwaretechnologie samenkomen.

De overname wordt door ASML bekostigd uit liquide middelen, aandelenuitgifte en leningen. Het bestuur van zowel ASML als HMI heeft unaniem zijn zegen aan de deal gegeven. De acquisitie moet in het vierde kwartaal van 2016 rond zijn, als Taiwanese en Amerikaanse toezichthouders daarmee akkoord gaan. ASML zal op zijn investeerdersdag op 31 oktober in New York uitgebreider toelichting geven op de overname.

ASML-topman Peter Wennink reageerde verheugd op de overname:

“Ons overkoepelende doel is om onze klanten nog beter van dienst te zijn en om hen de middelen aan te reiken die nodig zijn om betere resultaten te boeken. Deze acquisitie is bedoeld om ons krachtige productaanbod nog sterker te maken.”

Na de aankondiging van de overname schoten de Taiwanese aandelen van HMI met ruim 10 procent omhoog. HMI-aandeelhouders ontvangen zo’n 38 euro per aandeel contant na de acquisitie.