Als er één hennepoogst was, waren er vast meer

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: hoe vaak kun je hennep oogsten? En wie betaalt belasting voor de hond?

Het leek hem een lucratieve bezigheid, zo’n hennepkwekerij. Een gemiddelde opbrengst van 15.000 euro in tien weken en nog aftrekbare kosten ook.

De bijna 70-jarige man woonde alleen en leefde van een klein pensioen. In april 2012 besloot hij in zijn huis een hennepkwekerij te beginnen. Hij richtte een professionele kweekruimte in en droogde de planten op droogrekken in de gang en slaapkamer. De energierekening hield hij laag door de zegels van de stroommeter te vervalsen, zodat hij de meter kon terugdraaien.

In december ging het mis. De politie vond in zijn huis 167 hennepplanten van zo’n twee weken oud en de man werd strafrechtelijk veroordeeld.

Maar uit de kalenders in de keuken en de tegenstrijdige verklaringen van de man zelf, maakt de belastinginspecteur op dat er meer oogsten zijn geweest. Hij gaat uit van vijf oogsten van elk ruim 15.000 euro en legt hiervoor een aanslag op.

De man maakt bezwaar: er zijn maar drie oogsten geweest, waarvan er één deels is mislukt omdat het in de zomer veel te warm was voor de planten. Bovendien heeft de inspecteur geen rekening gehouden met aftrekbare kosten. Hij heeft immers investeringen gedaan, apparatuur aangeschaft, energiekosten gemaakt en moeten betalen voor het opruimen van de kwekerij.

De rechtbank Rotterdam vindt het niet aannemelijk dat de kwekerij tussendoor heeft stilgelegen en berekent dat de man in de periode dat hij actief was maximaal vier oogsten kan hebben gehad, met een opbrengst van ruim 60.000 euro. De voorgestelde aftrekpost van ruim 20.000 euro vindt de rechter redelijk.

In hoger beroep komt het gerechtshof Den Haag niet verder dan drie oogsten. De aftrek beperkt het Hof tot de kosten van de eerste twee kweken, omdat de man voor de laatste strafrechtelijk is veroordeeld. Alleen dan mogen de kosten niet worden afgetrokken. Voor het overige is de hennepteler een gewone ondernemer.