PvdA verzamelt klachten voor Kamp

Regeringspartij PvdA opent een meldpunt voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen.

Vanaf deze donderdag verzamelt de partij online klachten over de afhandeling van aardbevingsschade door gaswinningsbedrijf NAM. Die klachten worden verzameld in een ‘publiek zwartboek’ dat na de zomer aangeboden wordt aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD).

De aardbevingsschade is een terugkerende kwestie voor Kamp. Deze donderdag moet hij in de Kamer de vraag beantwoorden of de NAM bij de afwikkeling van aardbevingsschade gedupeerde Groningers onder druk heeft gezet om mee te werken aan btw-fraude.

Formeel gaat het debat over ‘de waardedaling van woningen in Groningen door aardbevingen’ – ook al zo’n heikele kwestie in het slepende gasdossier. Maar sinds Annemarie Heite (45) uit Bedum twee maanden geleden de publiciteit zocht over de wijze waarop de NAM haar onder druk heeft gezet bij de afwikkeling van de schade aan haar door aardbevingen getroffen boerderij wil de Kamer vooral weten of haar stelling klopt. Heite beschuldigt de NAM ervan haar en andere gedupeerde Groningers aan te zetten tot „factuurfraude”.

De NAM zegt dat zij na de ontstane ophef is gestopt met het op eigen naam laten zetten van facturen als de NAM „niet rechtstreeks de opdrachtgever” van herstelwerkzaamheden is. Dat idee, zegt een woordvoerder, was niet bedacht uit fiscale motieven maar om bewoners administratieve rompslomp te besparen.