Reportage

Hedgefondsen ruiken weer kansen bij goedkoop ABN Amro

Het doet een beetje denken aan kort voor de nationalisatie van ABN Amro in 2008. Toen zagen hedgefondsen als The Childrens Investment Fund (TCI) kansen in de al jaren onderpresterende beurskoers van de bank. TCI stuurde een boze brief een en drong aan op overname van de bank (goed voor de koers). De rest is bekend: die overname liep mis en ABN Amro werd genationaliseerd.

De zwakke koers van het aandeel, zeven maanden na de terugkeer van ABN Amro, lijkt nu opnieuw een verleiding die hedgefondsen niet kunnen weerstaan. Donderdag bleek uit een melding bij toezichthouder AFM dat het Britse hedgefonds Parvus Asset Management een belang heeft genomen van ruim 3 procent in ABN Amro. De koers is inmiddels onder de 17 euro gedoken, ruim onder de 17,75 euro per aandeel waarvoor de Nederlandse staat de bank vorig jaar te koop zette. Parvus is een van de eerste hedgefondsen die zich melden bij ABN Amro nu de koers zo laag staat. Het is nog niet duidelijk wat zij met hun belang willen, maar hedgefondsen zijn doorgaans agressievere aandeelhouders.

Vier bestuurders van ABN Amro, onder wie financieel directeur Kees van Dijkhuizen, hebben de afgelopen dagen ook aandelen bijgekocht, blijkt uit andere meldingen bij de AFM. Het gaat slechts om enkele tientallen stuks.

Parvus en TCI kennen elkaar goed. Parvus is in 2004 opgericht door Edoardo Mercadante, voormalig fondsbeheerder bij zakenbank Merrill Lynch – met steun van Chris Hohn, de baas van TCI en tevens afzender van de beruchte brief.