Zwitserse justitie pakt IT-specialist Mossack Fonseca op

Mossack Fonseca is het juridisch advieskantoor dat centraal staat in de Panama Papers.

De Panama Papers zijn afkomstig van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.
De Panama Papers zijn afkomstig van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Foto: Carlos Jasso / Reuters

In de Zwitserse stad Genève is een IT-specialist van Mossack Fonseca opgepakt op verdenking van diefstal van vertrouwelijke computerbestanden. De Zwitserse krant Le Temps schrijft dat op woensdag. Mossack Fonseca is het juridisch advieskantoor dat centraal staat in het Panama Papers-schandaal, dat draait om een grootschalig lek van vertrouwelijke gegevens over belastingontduiking.

De man in kwestie is gearresteerd na een klacht van Mossack Fonseca en zit sinds een paar dagen vast. Hij zou onlangs een “erg grote hoeveelheid vertrouwelijke data” naar buiten hebben gebracht, schrijft de Zwitserse krant op basis van een anonieme bron. Het is nog niet duidelijk of het om de klokkenluider gaat die de miljoenen vertrouwelijke gegevens over belastingontduiking lekte naar de Duitse krant de Süddeutsche Zeitung.

De identiteit van deze persoon, die zichzelf ‘John Doe’ noemde, is altijd geheim gebleven. De Zwitserse autoriteiten hebben onderzoek gedaan op het kantoor van het adviesbedrijf en hebben een computer en andere apparatuur in beslag genomen.

De man die in Genève is opgepakt wordt volgens Le Temps verdacht van datadiefstal, het zich onbevoegd toegang verschaffen tot IT-systemen en het schaden van vertrouwen. De advocaten van de verdachte zeggen tegen de krant dat hij alle aantijgingen ontkent.

Onthullingen

De Süddeutsche Zeituing kreeg begin 2015 de 11,5 miljoen documenten in handen waaruit de Panama Papers bestaan. Deze deelden ze vervolgens met de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een internationale vereniging van onderzoeksjournalisten. Vervolgens gingen 376 journalisten uit 76 landen aan de slag met de informatie uit het lek.

Vanaf begin april publiceerden media wereldwijd over de Panama Papers. Daarin stond gevoelige informatie over het wegsluizen van belastinggelden van onder meer staatshoofden, bedrijven en beroemdheden. De Panama Papers zijn inmiddels openbaar gemaakt.