Wrakstukken van toestel EgyptAir gevonden

Een schip van de Egyptische marine zou “enkele hoofdlocaties van de wrakstukken hebben geïdentificeerd”.

Militairen uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen deel aan de zoekactie.
Militairen uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen deel aan de zoekactie. Foto AP

Een Egyptisch onderzoeksschip heeft grote wrakstukken gevonden van het toestel van EgyptAir dat vorige maand in de Middellandse Zee stortte. Dat heeft Egypte woensdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Bij de crash van de Airbus A320 kwamen alle inzittenden - 66 mensen - om het leven.

Egypte heeft nog niet gezegd waar de stukken precies zijn gesignaleerd. Het Egyptische schip zou “enkele hoofdlocaties van de wrakstukken hebben geïdentificeerd” en ook foto’s ervan hebben gemaakt. Het vaartuig is uitgerust met sonarapparatuur die in staat is om wrakstukken tot op een diepte van ruim 1.800 meter te detecteren.

Tot nu toe waren nog maar enkele wrakstukken en lichaamsdelen van de slachtoffers gevonden. Het team op het onderzoeksschip dat de overblijfselen van de neergestorte Airbus heeft gelokaliseerd, gaat een kaart maken met daarop de verschillende locaties waar de onderdelen zijn beland.

Of de zwarte doos zich bij de brokstukken bevindt, is nog niet bekend. Het is voor het onderzoek van groot belang dat de zwarte doos gevonden wordt, om te achterhalen wat er precies bij de crash gebeurd is.

Foto Flightradar24.com / Reuters

De vliegroute die het vliegtuig van EgyptAir heeft afgelegd. Foto Flightradar24.com / Reuters

Abrupte schommelingen

Vlucht MS804 was op weg van Parijs naar Kairo met 56 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord, toen het van de radar verdween. Volgens Griekenland maakte het toestel vlak voordat het neerstortte abrupte schommelingen.

Volgens Egypte is het “waarschijnlijker” dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement. Maar een eventuele aanslag is vooralsnog door niemand opgeëist.