Wat verdienen al die mensen in de filmaftiteling?

Vanity Fair zocht uit hoeveel iedereen die in een filmaftiteling voorbij komt verdient.

Foto printscreen Vanity Fair

Je hebt vast wel eens verbaasd naar de aftiteling van een film gekeken. Een paar minuten lang komen er lijsten voorbij met alle mensen die hebben meegewerkt aan de film. Sommige functies worden cryptisch beschreven, zoals “buurman die fout parkeerde” in de aftiteling van Les Intouchables of de “kostuum supervisors”. Vraag je je weleens af hoeveel al die mensen die in de aftiteling van blockbusters voorbijkomen aan zo’n film overhouden? Vanity Fair zocht het uit voor een hypothetische film met een budget van 200 miljoen dollar.

Het is duidelijk dat je als hoofdrolspeler gebakken zit: in dit voorbeeld gaat de eerste acteur met twaalf miljoen dollar naar huis. Maar na de hoofdrolspeler lopen de salarissen voor de acteurs snel af.

Waar gaan al die andere miljoenen dan heen? Naar de regisseur bijvoorbeeld, die vier miljoen verdient. Of de editor: die verdient bijna één miljoen. Maar ook de decormakers, de tuinman en timmermannen verdienen goed. De castingdirecteur houdt meer dan 200.000 dollar over aan de film, een stuk meer dan de acteur die de beste vriend(in) speelt (75.000 dollar). En dan zijn er natuurlijk nog decormakers, de tuinman, timmermannen, chauffeurs, elektriciens en assistenten nodig.

Uiteraard verschillen de salarissen per film, maar deze video geeft een interessant inkijkje in waar al die miljoenen naartoe gaan.

Kritiek op berekening Vanity Fair

Toch lijkt de berekening van Vanity Fair niet representatief te zijn. In veel reacties op YouTube komt twijfel over de genoemde salarissen naar voren. Zo zouden zelfs senior animatoren, bijvoorbeeld, stukken minder verdienen dan de bijna een miljoen dollar die in deze video genoemd wordt. Maarten Boon, een Nederlander die al jaren in de filmindustrie werkt, bevestigt dit: “velen die in Hollywood werken, worden eerder uitgebuit dan dat ze zulke bedragen verdienen.” Ook wijst hij er op dat kosten voor marketing, verzekeringen, hotels, transport enzovoorts niet meegerekend zijn. Het lijkt hem tevens onwaarschijnlijk dat stuntcoördinatoren, die vaak maar zo’n twee maanden aan een film werken, bijna 300.000 dollar zouden verdienen.

Het is niet duidelijk hoe Vanity Fair tot deze berekening is gekomen.