‘Vrouw schutter Orlando wist van plannen aanslag’

Noor Salman zou een belangrijke bron van nieuwe informatie kunnen zijn over het motief van Omar Mateen.

Noor Salman en schutter Omar Mateen.
Noor Salman en schutter Omar Mateen. Foto: Facebook

De vrouw van Omar Mateen, de man die zondag een bloedbad aanrichtte in een gayclub in Orlando, wist vermoedelijk van de gruwelijke plannen van haar man. Zij zal hiervoor mogelijk woensdag nog worden vervolgd, zo meldt Reuters op gezag van een bron binnen de Amerikaanse politie.

De 30-jarige Noor Salman kan een belangrijke bron zijn van nieuwe informatie over de dader en het motief van de aanslag, zo laat Angus King, lid van het inlichtingencomité in de Senaat weten tegenover CNN:

“Het lijkt erop dat zij enige kennis had van wat er gaande was. Ze is zeker een persoon die nu aandacht verdient en ze lijkt mee te willen werken en ons te kunnen voorzien van belangrijke informatie.”

Californische met Palestijnse roots

Langzaam komen er meer details naar buiten over Noor Zahi Salman, zoals ze voluit heet. Zo groeide ze op in het plaatsje Rodeom, vlakij San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. De Palestijnse kwam naar de Verenigde Staten omdat ze een gedwongen huwelijk ontvluchtte, zo meldt AP.

Haar relatie met Omar Mateen zou zijn begonnen via internet. Op 29 september 2011 trouwde het paar. Ze kregen tevens een zoontje, dat inmiddels drie jaar oud is.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag zondag in homoclub Pulse in Orlando, waarbij zeker vijftig doden vielen. Er wordt echter van uitgegaan dat Omar Mateen alleen handelde. Deze lezing werd maandag bevestigd door president Obama.

Hoewel niet direct gelieerd aan IS, zou Mateen wel via internet zijn geïnspireerd door extremisten. Volgens Obama was de 29-jarige Mateen een “boze, getroubleerde en labiele jongeman die radicaliseerde”.