Vrouw aanslagpleger Orlando mogelijk vervolgd

De weduwe van Omar Mateen, de man die een bloedbad aanrichtte bij de homobar Pulse in Orlando, was vermoedelijk vooraf op de hoogte van zijn plan om een aanslag te plegen. Mogelijk wordt ze vervolgd omdat de autoriteiten niet op de hoogte bracht, meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de Amerikaanse politie.

De vrouw, Noor Zahi Salman, heeft de FBI gezegd dat ze heeft geprobeerd haar man ervan te weerhouden de aanslag te plegen, meldt NBC News op basis van gesprekken met onderzoekers. Ze zou bij hem zijn geweest toen hij munitie kocht en hem eens naar de homoclub te hebben gereden zodat hij de aanslag kon voorbereiden.

De 30-jarige Salman, die van Palestijnse achtergrond is en opgroeide in Californië, kan een belangrijke bron zijn van informatie over de dader en het motief van de aanslag. Tot dinsdag was weinig over haar bekend; in tegenstelling tot de eerste vrouw van Mateen heeft ze geen publiciteit gezocht. Buren van het stel in Florida wisten nauwelijks van haar bestaan. Haar Facebookpagina is gewist. Op een profielfoto stond ze glimlachend afgebeeld met Mateen en hun zoontje van 3. Volgens de autoriteiten werkt ze mee aan het onderzoek. (NRC)