Van der Steur legt onderzoek legale wietteelt naast zich neer

De minister ziet naar aanleiding van het onderzoek geen reden om het coffeeshopbeleid aan te passen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) arriveert in de Tweede Kamer voor aanvang van een debat.
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) arriveert in de Tweede Kamer voor aanvang van een debat. Foto Bart Maat / ANP

Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) legt het onderzoek naar legalisering van wietteelt en -handel naast zich neer. In de studie komt naar boven dat het internationaal recht ruimte biedt voor legalisering van wiet. Op basis van mensenrechtenverplichtingen zouden overheden verplicht kunnen worden de wietteelt gereguleerd toe te staan. De minister ziet geen reden om het huidige coffeeshopbeleid aan te passen, schrijft hij dinsdag als antwoord op Kamervragen van de SP en D66.

In de studie van juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova van de Radboud Universiteit Nijmegen is gekeken naar vier mensenrechtenverdragen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De onderzoekers vinden het “goed en ook best verdedigbaar” dat regulering voor recreatief gebruik “onder omstandigheden als een positieve verplichting tot bescherming van de mensenrechten geldt”. Het recht op gezondheid en de rechten op privéleven en tegen onmenselijke behandeling bieden hiervoor steun.

Vraagtekens bij de voorwaarden

De minister zet vraagtekens bij de voorwaarden die de onderzoekers stellen voor legale wietteelt. Zo moet er sprake zijn van criminaliteitsbestrijding en moet er sprake zijn van een gesloten systeem. Ook is het belangrijk dat de overheid een actief ontmoedigingsbeleid voert. De regulering van de teelt zou volgens Van der Steur niet stroken met het kabinetsbeleid om het gebruik van wiet onder jongeren te ontmoedigen.

Van der Steur:

Nog afgezien van de vraag of ik het met de conclusie van het onderzoek (…) eens ben, wordt (…) aan de in het onderzoek gestelde voorwaarden niet voldaan. Specifiek memoreer ik daarbij nogmaals het feit dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen regulering heeft uitgesproken.

VNG wil experimenteren

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt de benadering van Van der Steur “interessant”. “Maar wij richten ons op regulering van de ‘achterdeur’”, zegt de woordvoerder. Op het jaarlijkse congres begin juni bleek dat negentig procent van de gemeenten vindt dat er ‘experimenteerruimte’ moet komen om tot een beleid te komen. Het was voor het eerst dat de gemeenten dat uitdroegen in een gezamenlijke verklaring. “We zullen hierover met een volgend kabinet in gesprek gaan”, besluit de woordvoerder.

Lees ook het opiniestuk van publicist Luc Matter, die ervoor pleit het VN-drugsverdrag aan onze laars te lappen: Legaliseer die groene, mooie, welriekende plant

De VNG wil dat de teelt en verkoop van softdrugs in handen komt van vergunninghouders. Zo zou de overheid beter kunnen optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de criminaliteit. Op het moment is de verkoop de softdrugs legaal, maar grootschalige teelt en aanvoer ervan niet. Dit werkt volgens de gemeenten criminelen in de hand.