Top 3: dit zijn de mooiste goals uit de eerste speelronde

Emanuele Giaccherini van Italië scoort de 1-0 tegen België.
Emanuele Giaccherini van Italië scoort de 1-0 tegen België. Foto Michael Sohn / AP

Alle 24 landen een keer gezien met, hoewel het voorzichtigheid troef is, redelijk wat doelpunten. Zes stuks staken erboven uit, maar welke waren de beste?

Niet gauw vergeten zullen we de treffer van Luka Modric. Niet alleen vanwege de Kroatische fan die gezellig mocht meevieren, maar toch vooral om Ozan Tufan die zich liever om z’n coupe bekommerde dan de dreigende tegengoal.

Lichtpuntje op die hele vervelende zaterdag in Marseille was de harde vrije trap van Eric Dier en het dropshot van Wes Hoolahan was evenzogoed de moeite van het opveren waard. En tuurlijk zag die van Graziano Pellè er heerlijk uit, maar hoefde ‘maar’ in een doel zonder keeper.

Lees ook onze tussenbalans na speelronde 1: één tegenvallend team, mooie goals, en hooligans als smetplek

3. Zoltan Stieber (Hongarije)

Oostenrijk werd met Albanië door de kenners en veronderstelde kenners toch vaak genoemd als land dat wel eens zou kunnen gaan verrassen. Des te groter was de verbazing dinsdag toen Hongarije, op menig manier toch geen onbekende van de Oostenrijkers, gewoon met 2-0 de betere bleek. Drie minuten voor tijd was het Stieber die beheersing en balgevoel op buitengewoon aangename wijze verenigde:

2. Dimitri Payet (Frankrijk)

“Onrechtvaardig”, vond Payet. Afgelopen oktober zocht hij de pers toen hij voor de tweede keer niet door Didier Deschamps geselecteerd werd. “Ik speel het beste voetbal uit m’n loopbaan.” Toen de bondscoach lang genoeg had bewezen wie de baas was, mocht Dimitri afgelopen maart op audiëntie bij de le patron. Toevallig in en tegen Nederland (2-3). Het werd heel snel vrijdag 10 juni, 1-1 voor eigen publiek en nog een minuut op de klok. Didier piepte om hulp…

1. Emanuele Giaccherini (Italië)

Je ziet de loopactie en de uit verstandhouding geboren lobpass die daar op volgt, en denkt: Jonk-Bergkamp. Giaccherini bij de punt van het 5-meter-gebied, sublieme eerste aanname: De Boer-Bergkamp. Giaccherini, wat een prachtige Italiaanse klanken. Elke lettergreep is raak, zo ook elk van de twee beroeringen die hij nodig had na die pass van eigen helft verzonden door Leonardo Bonucci. Eén, twee, hangen.