De Thuiskok: Slakken van Elio di Rupo

Aangezien de auteurs van Mannen die koken Belgisch zijn, kunnen de heren Vanliefde en Laloo het niet laten ook een hoofdstuk van inspiratie te wijden aan Belgen. Het is kort maar krachtig. Zo komt surrealistisch schilder René Magritte voormalig premier Elio di Rupo voorbij. Zijn geschiedenis in de Waalse politiek is blijkbaar genoeg om een gerecht van Waalse slakken met pasta aan hem te wijden.

Maak de groene kruiden en spinazie schoon. Breng water aan de kook met het bicarbonaat. Dompel er de kruiden en groenten 15 seconden in onder en laat ze meteen schrikken in ijswater. Laat uitlekken in een vergiet. Knijp de groenten en kruiden goed uit en doe ze in de blender. Mix met de maïsolie en breng op smaak met peper en zout. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Stoof ze aan in een beetje olie. Giet er de wijn bij en laat inkoken. Voeg er de kippenbouillon, tijm en laurier aan toe. Laat even trekken. Voeg er de melk en de room aan toe en laat tot de helft inkoken. Zeef en mix tot schuim. Kook de vlinderpasta al dente in lichtgezouten water. Warm de escargots op in gesmolten boter waaraan eventueel wat verse knoflook is toegevoegd. Serveer de vlinderpasta met escargots, groenekruidensaus en knoflookschuim. Werk af met bloemen.

250 g vlinderpasta (farfalle)

24 escargots

30 g (knoflook)boter

Kaapse knoflookbloemen of bieslookbloemen.

Voor de groenekruidensaus:

1 bosje kervel

1 bosje dragon

1 bosje bladpeterselie

1 bosje basilicum

250 g verse spinazie

1 el bicarbonaat (in plaats hiervan kun je ook spuitwater gebruiken)

1 dl maïsolie

peper en zout

Voor het knoflookschuim:

2 sjalotten

6 teentjes roze knoflook

maïsolie

1 dl witte wijn

1 dl kippenbouillon

enkele takjes tijm

1 blaadje laurier

2 dl volle melk

1 dl room.

Hermes Vanliefde en Peter

Laloo

Mannen die koken

Uitgeverij: Terra Lannoo

Prijs €19,99

    • Sam de Voogt