ThuiskokProvençaalse pizza

Vandaag is de tweede wedstrijd van de Fransen op het EK in eigen land. Albanië is de tegenstander, op een papier een makkie. Net als de pissaladière, een soort provençaalse pizza met gekaramelliseerde uien, ansjovis en tapenade. Heerlijk voor op de bank voor de televisie met een biertje in de hand. Extra lekker wordt het als je een pizzasteen gebruikt voor in de oven.

Los de gist op in het water. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er de olijfolie en de honing in en strooi er het zout over. Giet de opgeloste gist in het kuiltje en roer alles door elkaar met je vingers. Kneed tot een elastisch deeg en vorm een bal. Laat 2 uur rijzen onder een schone, vochtige keukenhanddoek op een warme plaats. Pel de uien en snijd ze in slierten. Verwarm de olijfolie in een gietijzeren pot en laat de uien 30 minuten zacht stoven met de tijm en laurier. Roer regelmatig om. Het vocht moet volledig verdampt zijn. Breng op smaak met peper en zeezout. Verwarm de oven voor op 250 graden. Laat een pizzasteen mee opwarmen. Duw het deeg plat met je vingertoppen en vorm pizzabodems. Beleg de bovenkant met uiencompote, ansjovis en olijven. Rits er nog wat tijm over en werk af met grof zout.