Durlacher geeft roman niet uit bij Bezige Bij

Jessica Durlacher geeft haar volgende roman niet uit bij De Bezige Bij, maar bij Hollands Diep, de uitgeverij van Robbert Ammerlaan. Hiermee volgt zij collega-auteur Tommy Wieringa, die eerder deze maand bekendmaakte dat zijn volgende boek bij Ammerlaan verschijnt. Aanleiding is ook hier de discussie die is ontbrand nadat bekend werd dat De Bezige Bij in september het boek van de Belgische activist Abou Jahjah zal uitgeven.

Durlacher, Wieringa, maar ook Leon de Winter en Marcel Möring protesteerden sinds februari tegen deze uitgave. Ammerlaan was tot 2012 directeur-uitgever van De Bezige Bij.

Durlacher zegt desgevraagd: „Mijn volgende roman verschijnt bij Hollands Diep. Ik ben er nog mee bezig. Er zijn de afgelopen tijd dingen verkeerd gegaan in de communicatie met De Bezige Bij. Ook is er te secundair gereageerd op de kwestie rondom Abou Jahjah en er is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen. Je kunt je afvragen of zo’n discussie ontstaat omdat er meer mis is binnen de uitgeverij. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Tommy Wieringa: ik mis momenteel het klimaat waarbinnen ik geïnspireerd aan een nieuw boek kan werken. Misschien kun je dat niet meer verwachten in deze tijd, maar je hoopt toch dat dat wordt gecreëerd. Hoe het daarna loopt zie ik wel.” De filmeditie van De held, Durlachers roman uit 2010, komt dit najaar wel bij De Bezige Bij uit.