Russen hacken pc’s Democraten

Hackers in dienst van de Russische overheid worden ervan verdacht te hebben ingebroken op computers van de Democratische Partij in de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zouden de hackers informatie hebben ingezien die de Democraten hadden verzameld over Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat.

De computernetwerken van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en Trump zouden ook het doelwit van cyberaanvallen zijn geweest. Hoewel een woordvoerder van de Russische ambassade in de VS tegenover The Washington Post de aantijgingen ontkent, heeft voorzitter van de Democratische Partij Debbie Wasserman Schultz het nieuws tegenover persbureau Reuters bevestigd: „Toen we achter de inbraak kwamen, hebben we het behandeld als een serieus incident. (…) Ons team heeft zo snel mogelijk gehandeld om de indringers uit ons netwerk te gooien.”

Volgens The Washington Post hebben sommige hackers meer dan een jaar toegang gehad tot de database, waarin ze onder meer e-mail- en chatverkeer konden inzien. Afgelopen weekend werden de hackers uit het systeem gegooid.

Volgens de Democratische Partij is er geen financiële of persoonlijke informatie gestolen. Dat wijst volgens de partij op het feit het een vorm van „traditionele spionage” was. (NRC)