‘Spelen zonder Russen is niet einde van de wereld’

Doping Sylvia Barlag is een van de bestuursleden van de IAAF die vrijdag beslissen of Russische atleten naar de Spelen in Rio mogen.

Foto AFP

‘Laat ze niet toe, laat ze niet toe.’ Dat wordt Sylvia Barlag in meerderheid door atleten ingefluisterd. Op de atletiekbaan heerst grote eensgezindheid: weg met die gedopete Russen, die oplichters.

Barlag is één van de 27 bestuursleden van de internationale atletiekfederatie IAAF die vrijdag een salomonsoordeel moeten vellen over een eventuele strafverlenging van het voorlopig geschorste Rusland; dus ook over wel of geen deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het enige Nederlandse bestuurslid twijfelt nog.

Omdat de signalen nogal divers zijn, zegt de 62-jarige Barlag. „De ene keer hoor je dat de Russen goed bezig zijn en verbeteringen op dopinggebied willen doorvoeren, maar ik zie ook de documentaires van de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt die het tegendeel bewijzen. Dat voor het leven geschorste coaches ‘gewoon’ hun werk zijn blijven doen, vind ik zeer kwalijk.”

Goedbedoelde adviezen

Wie haar ook benadert en welke goedbedoelde adviezen haar worden gegeven, Barlag probeert zich ervan af te sluiten. Ze wil onbevooroordeeld haar standpunt kunnen bepalen. Het verslag van de onderzoekscommissie naar de Russische praktijken, onder leiding van de Noor Rune Andersen, wordt de basis waarop zij haar gedachten zal opmaken. Barlag, een voormalige meerkampster, zal scherp naar Andersen luisteren.

De twijfels bij Barlag over amnestie voor de Russische atleten zijn gevoed door negatieve mediaberichten uit Rusland. „Ik zag het interview van Seppelt met sportminister Vitali Moetko en vond dat hij gevoelige onderwerpen bewust ontweek. En wat moet ik denken van het bericht dat Moetko een positieve dopingtest van een Russische voetballer onder tapijt heeft willen vegen? Ik weet het nog niet, maar laat me graag overtuigen door de commissie Andersen.”

Doofpotcultuur

Andersen en zijn commissieleden moesten inventariseren of Rusland bereid is de strijd tegen doping serieus uit te voeren en voorgoed afstand wil nemen van de doofpotcultuur. Een commissie van het wereldantidopingbureau WADA onder leiding van het IOC-lid Dick Pound ontdekte in Rusland een structuur waarin gedopete sporters nauwelijks werden bestraft. Of, sterker: dat ze vooraf werden ingeseind over controles dan wel georganiseerd ‘schoon’ (door tests vooraf) werden uitgezonden naar internationale kampioenschappen.

Er bleek sprake van een organisatie waaraan alle betrokken instanties medewerking verleenden. De publicatie van Pounds rapport leidde tot een schok bij de IAAF, die Rusland tot nader order schorste.

Barlag zegt geen signalen te hebben gekregen die richting geven aan het besluit dat vrijdag wordt genomen. „In maart hoorde ik dat de verbeteringen in Rusland stroef verliepen, maar dat was drie maanden terug.” Zij hoort wel klachten van dopingagentschappen, die moeizaam toegang tot Rusland zouden krijgen.

Of het IOC, dat het machtige Rusland graag compleet op de Olympische Spelen wil hebben, druk uitoefent op de IAAF weet Barlag niet. Zij zou er niet van onder de indruk zijn. Stellig: „Als Russische atleten een keer op de Spelen ontbreken, is dat niet het eind van de wereld, hoor. De IAAF gaat over de atletiekregels, niet het IOC. Het IOC heeft toch ook belang bij de geloofwaardigheid van de sport.”