Spaanse rechter: Nederland zwakke plek in aanpak drugshandel

Bestrijding van drugsaanvoer heeft geen prioriteit voor de politie in Nederland, zegt de Spaanse drugsbestrijder José Antonio Vázquez Taín.

Volgens de Spaanse rechter José Antonio Vázquez Taín valt er met Nederland zo slecht samen te werken dat het opsporen van drugs vrijwel onmogelijk wordt. De aanvoer van verdovende middelen moet volgens hem direct bij binnenkomst in Europa worden aangepakt. „Maar voor Nederland heeft het geen prioriteit”, zegt Vázquez Taín tegen NRC.

Vázquez Taín is een vooraanstaande drugsbestrijder in Spanje. Hij leidde operaties waarbij met name in het noordelijke Galicië drugsnetwerken werden opgerold. Hij is nu rechter in havenstad La Coruña.

Volgens de rechter kan de Nederlandse politie de georganiseerde misdaad niet aan. „Om zes uur in de middag zijn ze naar huis. Op vrije dagen ligt het stil. In het verleden verliep het bij de smokkel van sigaretten ook zo. Alle onderzoeken eindigden in de Nederlandse havens”.

In een onlangs uitgebracht rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDA) en Europol wordt Nederland aangemerkt als een belangrijke Europese doorvoerhaven van drugs. Cocaïne zou op grote schaal via de Rotterdamse haven binnenkomen in de stroom van 11 miljoen containers waarvan er maar 50.000 worden gescand op verdovende middelen. Daarnaast komt volgens het rapport via Afghanistan, Turkije en de Balkanroute heroïne naar Nederland.

Wilbert Paulissen, het hoofd van de landelijke recherche, laat weten verrast te zijn door de kritiek van Vázquez Taín. „Internationale samenwerking is voor ons juist heel erg belangrijk.”